Загалом Рада планує скоротити видатки у бюджеті 2024 року на понад 137 мільярдів гривень. З них понад 115 мільярдів — це скорочення на обслуговуванні і погашенні держборгу.
За словами Роксолани Підласої, це відбувається через те, що у цьому році частина коштів покривається за рахунок внутрішніх ресурсів держави, а не тільки коштів міжнародних партнерів:

«За умови, що невійськовий бюджет 100-відсотково дефіцитний і повністю покривається коштами партнерів. У 2024 році це не так.

Частина соціалки загального фонду держбюджету в 2024 покривається також внутрішніми ресурсами (тому що іноземних грошей не вистачає і не було певності, скільки їх буде), тому саме в цій ситуації в цьому законопроекті № 11417 (який доповнює чинний бюджет 2024 року) перекидки з «невійськових» видатків мають сенс.

Але базове правило залишається не-змінним: наші гроші — на війну, міжнародні гроші — на соціалку і гуманітарні видатки. Видатки на оборону не можуть перевищувати наявний власний ресурс,» — зазначила народний депутат.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.