Участь у зустрічі з боку українського парламенту взяли: голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ростислав Тістик, представник фракції ПП «Слуга народу», Ірина Геращенко — від «Європейської солідарності», Григорій Немиря — від «Батьківщини» та Ярослав Юрчишин від фракції політичної партії «Голос».

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала представникам делегації за постійну, тісну взаємодію з Україною

 «Дякуємо за те, що ви сьогодні тут, в Україні. Дуже важливо, що СКУ не тільки працює з-поза меж України, а й, власне кажучи, весь час тримає руку на пульсі і має цей безпосередній контакт з Україною».

Учасники зустрічі обговорили питання множинного громадянства в контексті політики повернення українців, координацію зусиль щодо адвокації України, а також протидію російській дезінформації у світі.

Голова Комітету привернула увагу представників СКУ до пропагандистського російського фільму, який був знятий за державної підтримки Канади. «Я дякую тим українцям, які в Канаді вийшли на протести. Це дуже важливо, і знаю, що громада висловила свою чітку позицію, що тамтешні політики — ліберали і консерватори — теж активно включилися. Це дуже чіткий і зрозумілий приклад того, наскільки багато в нас іще роботи попереду, щоби все це викорінити і пояснити світові, що насправді ситуація є чорно-біла. Тут немає відтінків сірого, не йдеться про свободу слова. Йдеться про пропаганду. І це ті речі, які нам ще спільно потрібно здолати», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Павло Ґрод, президент СКУ, наполіг на тому, що дуже важливе єднання українців за кордоном та їхня активна участь у суспільному житті. «Ми би дуже просили, щоби ви долучилися до сприяння для цієї єдності за кордоном», — сказав він. Щодо протидії російській пропаганді він наголосив, що важливо не лише реагувати на неї, а й працювати на випередження.

Щодо множинного громадянства у контексті повернення українців — Павло Ґрод переконаний, що це має бути скоординована робота із широким залученням усіх зацікавлених сторін — громадянського суспільства, уряду, парламенту, президента. Він переконаний, що для отримання громадянства України потрібні чіткі вимоги, як-от іспит зі знання мови та українознавства. І ці вимоги мали б відповідати світовим практикам, наприклад, досвіду Канади.

Він також привернув увагу депутатів до статистики щодо долученості українських дітей за кордоном до української освіти.

«За кордоном є тепер 600 тисяч дітей шкільного віку. Тільки половина з них — 320 тисяч — беруть участь в українських програмах освіти. Це значить, що вже половина дітей відокремлені від української освіти. Що станеться? Вони будуть швидше асимілюватися і вони не повернуться в Україну. Тому освіта для нас дуже важлива», — сказав Павло Ґрод.

Він також привернув увагу до ще одного болючого питання — реінтеграції ветеранів. Павло Ґрод переконаний, що ветерани мають почуватися потрібними своїй країні, і політика держави щодо цього питання є вкрай важливою.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.