Міжнародна конференція відбулася за участі Президента Володимира Зеленського, голови Офісу Президента Андрія Єрмака та Генерального прокурора Андрія Костіна, Прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, Європейського комісара з питань юстиції Дідьє Рейндерса, — зазначив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Головна тема обговорення — напрацювання юридичних механізмів, які дадуть змогу притягти ворога до відповідальності за скоєні в Україні злочини. Під час промови Президент зазначив, що у світі, напевно, не існує країни, де б не чули про злочини російських окупантів в Україні. І міжнародна спільнота має досягти того, щоб у кожній країні точно знали про те, що за скоєне на наших землях ворог буде притягнутий до відповідальності. Володимир Зеленський вважає, що саме міжнародна спільнота має зупинити деградацію системи міжнародного права, тиснути на путіна, щоб змусити його закінчити війну та шукати миру. Президент закликав міжнародну спільноту об’єднатися заради справедливості, щоб наближати відповідальність держави-агресорки та її політичного і військового керівництва.

На сьогодні задокументовано понад 137 тис. військових злочинів росіян, знищено чи пошкоджено понад 184 тис. цивільних об’єктів інфраструктури. Як зазначив Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, рік тому в Києві відкрився Офіс суду для того, щоб організувати більш ефективну співпрацю з українськими чиновниками, які фіксують воєнні злочини росіян.

Окрема дискусійна панель була присвячена руйнуванню медичних закладів. На сьогодні ворог повністю знищив 220 об’єктів медичних закладів та пошкодив 1657. Обговорювали зокрема, як ефективніше фіксувати обстріли медичних закладів, щоб відповідні документи були визнані у міжнародних судах», — зазначає Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.