Також була створена законодавча база розвитку спорту ветеранів війни.

17 грудня 2019 року був ухвалений Закон України «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху». Закон передбачає розробку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних та місцевих програм стосовно дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових, скаутських громадських об’єднань, а також можливість залучення пластових, скаутських громадських об’єднань (за їх згодою) до реалізації державних та місцевих програм.

Також законом визначено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових, скаутських громадських об’єднань. При затвердженні державного та місцевих бюджетів можуть передбачатися видатки на підтримку програм та проєктів, спрямованих на досягнення пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми у межах повноважень, визначених законодавством.

Закон забороняє зміну цільового призначення об’єктів інфраструктури пластового, скаутського руху, що були надані органами місцевого самоврядування, органами державної влади у користування пластовим, скаутським громадським об’єднанням, без згоди центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері молоді, якщо така зміна припинить використання зазначених об’єктів для неформальної та інформальної освіти дітей та молоді.

Відповідний законопроєкт було подано на розгляд Верховної Ради України під реєстраційним номером 0976.

21 квітня 2024 року був ухвалений Закон України «Про основні засади молодіжної політики».

Закон визначає:

-   мету, завдання, принципи та пріоритети молодіжної політики в Україні;

-   гарантії та механізми участі молоді у її формуванні та реалізації;

-   повноваження центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо молодіжної політики;

-   особливості організаційних і правових засад утворення та діяльності молодіжних та дитячих громадських об’єднань;

-   особливості реалізації окремих соціальних гарантій молоді щодо вирішення житлових питань, питань професійного самовизначення та зайнятості, охорони здоров’я, задоволення освітніх, культурних та інших потреб.

Закон також передбачає:

-   найширше залучення молодіжних та дитячих громадських об’єднань до формування та реалізації молодіжної політики, надання їм нових інструментів для цього;

-   створення Українського молодіжного фонду для фінансування молодіжних проєктів;

-   розбудову мережі молодіжних центрів;

-   посилення підтримки обдарованої молоді.

У законі збережені всі норми щодо соціального захисту молоді, що містилися у чинному законодавстві, — пільгові молодіжні кредити для будівництва житла та отримання освіти, пільги щодо працевлаштування. Незмінним залишилося визначення вікових меж щодо молоді.

Відповідний законопроєкт було подано на розгляд Верховної Ради України під реєстраційним номером 3718.

26 січня 2022 року ухвалено Закон України «Про антидопінгову діяльність у спорті», що встановлює правові та організаційні засади антидопінгової діяльності в Україні.

Основні положення закону:

-   розширено та уточнено терміни, пов’язані з антидопінговою діяльністю;

-   визначено статус Національного антидопінгового центру як спеціалізованої державної установи, що здійснює допінг-контроль;

-   встановлено основні принципи діяльності Наглядової ради антидопінгового контролю та інших відповідних органів;

-   описано напрями державної та регіональної політики із запобігання допінгу та зобов’язання спортивних федерацій;

-   утворено Дисциплінарну та Апеляційну антидопінгові комісії, Номінаційний комітет та Комітет з терапевтичного використання.

Цей закон забезпечує виконання міжнародних стандартів та зобов’язань України у сфері боротьби з допінгом, підтримуючи чистий спорт на всіх рівнях.

Відповідний законопроєкт було подано на розгляд Верховної Ради України під реєстраційним номером 5099.

15 лютого 2022 року був ухвалений Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо спорту ветеранів війни».

Відповідний законопроєкт (під реєстраційним номером 5526) було розроблено в Комітеті з питань молоді і спорту на основі пропозицій Міністерства у справах ветеранів України.

Основні нововведення закону:

-   визначено поняття «спорт ветеранів війни», що сприяє залученню ветеранів та їхніх сімей до спортивних занять, участі в міжнародних змаганнях, соціально-психологічній адаптації через спорт;

-   уточнено напрями спорту, додано «спорт ветеранів війни»;

-  визначено повноваження центральних органів виконавчої влади щодо розвитку спорту ветеранів та участі у спортивних заходах;

-   реалізація цього закону сприяє соціально-психологічній реабілітації ветеранів війни через спортивну діяльність та інтеграцію у суспільство.

13 грудня 2022 року було ухвалено закон України про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.
Законопроєкт є вкрай актуальним в умовах повномасштабної російської агресії та визначає державну політику у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності як однієї зі складових національної безпеки України.

В ухваленому законі увага приділяється саме військово-патріотичному вихованню, яке визначається як наскрізний виховний процес, спрямований на формування у громадян України оборонної свідомості, готовності до національного спротиву, підвищення суспільної значущості та поваги до військової служби, мотивації громадян до набуття ними необхідних компетентностей у сфері безпеки і оборони.

Відповідно до статті 10 зазначеного закону військово-патріотичне виховання здійснюється за такими напрямами:

1) формування оборонної свідомості;

2) популяризація військової служби;

3) залучення громадян до сприяння безпеці і обороні України;

4) розвиток військово-прикладного і службово-прикладного спорту, технічної творчості та інновацій;

5) широке залучення школярів до загальнодержавних, регіональних та місцевих заходів військово-патріотичного виховання;

6) обов’язкове викладання предмета «Захист України» під час здобуття профільної середньої освіти;

7) підготовка кваліфікованого кадрового потенціалу з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасників Революції Гідності з подальшим їх залученням до організації та здійснення освітньої діяльності з початкової військової підготовки, реалізації програм, проєктів та заходів військово-патріотичного виховання;

8) залучення ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасників Революції Гідності до організації та здійснення програм, проєктів та заходів військово-патріотичного виховання.

Закон надає ветеранам війни доступ до викладацької діяльності та проведення заходів національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти у закладах освіти, розширює мережу закладів, які можуть здійснювати діяльність з реалізації проєктів у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, за рахунок використання для цієї мети закладів освіти, культури, фізичної культури і спорту.

Відповідний законопроєкт (реєстр. № 6341) був розроблений робочою групою під керівництвом заступника голови Комітету, голови підкомітету з питань національно-патріотичного виховання Василя Мокана, який зміг об’єднати зусилля представників органів державної влади, стейкхолдерів, науковців та громадських об’єднань національно-патріотичного спрямування для написання тексту законопроєкту та його доопрацювання під час підготовки до другого читання.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.