Нідерланди надають активну дипломатичну, економічну, санкційну, гуманітарну та військову допомогу Україні в її боротьбі проти російської агресії, послідовно виступають за посилення санкцій проти рф, а також за розслідування воєнних злочинів, учинених російськими військами в Україні.

Особливо інтенсивною підтримка Нідерландів стала після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року. Цей етап двостороннього співробітництва характеризується безпрецедентно активним політичним діалогом, особистими контактами на всіх рівнях.

Нідерланди є лідерами пункту 7 «Відновлення справедливості» Формули миру Президента України Володимира Зеленського. У контексті реалізації зазначеного пункту спільними зусиллями України, Нідерландів та інших партнерів (зокрема, Ради Європи, Євроюсту) вдалося створити та розмістити в Гаазі інституції, що опікуються питаннями притягнення росії до відповідальності. 17 липня 2023 року офіційно було відкрито Реєстр збитків, спричинених російською агресією (офіційний початок прийому скарг — з 2 квітня 2024 року). Крім того, на базі Євроюсту було створено координаційну платформу — Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії. Очікується, що майбутній Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України також буде розміщений у Гаазі. Важливою подією українсько-нідерландського співробітництва є підписання 1 березня 2024 року у Харкові Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами, якою передбачається, що Нідерланди продовжуватимуть надавати підтримку Україні протягом десяти років дії угоди.

Експорт українських товарів до Нідерландів за підсумками 10 місяців 2023 року (січень — жовтень) — 1.187.382 тис. дол. США. Обсяг товарного імпорту з Нідерландів за підсумками 
10 місяців 2023 року (січень — жовтень) становив 909.930 тис. дол. США. За товарною структурою зовнішньої торгівлі України провідними товарними групами українського експорту до Нідерландів у січні 2022 р. були: зернові культури (35,4%), жири й олії тваринного або рослинного походження (33,1%), насіння і плоди олійних рослин (5,9%), м’ясо, їстівні субпродукти (6,9%), чорні метали (4,2%), деревина та вироби з деревини (2,7%). Нідерландам належить друге місце за обсягами прямих іноземних інвестицій в Україну. За даними НБУ, станом на 31.12.2022 р. інвестиції з Нідерландів становили 19,5% від загальної кількості ПІІ в Україну, тобто 9 942,4 млн дол. США.

Із приїздом тимчасово переміщених осіб з України (станом на липень 2024 року в Нідерландах зареєстровано вже понад 120 000 осіб) українська громада в Нідерландах зросла приблизно у шість разів, орієнтовно до 130 000 осіб. У березні 2022 року в Роттердамі за підтримки мерії відкрито перший Український дім. Пізніше за допомогою місцевої влади українські осередки також було відкрито у Барендрехті, Заандамі, Маастрихті. У Нідерландах наразі функціонує 13 шкіл вихідного дня, створених громадськими організаціями закордонних українців.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерланди створена 5 грудня 2019 року, співголовами її є Андрій Жупанин, фракція політичної партії «Слуга народу», та Олександра Устінова, фракція політичної партії «Голос».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.