Під час заходу учасниками було проведено дискусію щодо аграрного сектору України на шляху до Європейського Союзу, поточних проблем та викликів, з якими стикається галузь, досвіду роботи вітчизняних агропідприємств під час воєнного стану, перспективи виходу української аграрної продукції на ринок Європейського Союзу, запровадження інноваційних технологій тощо.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що третій рік аграрний сектор економіки України працює в умовах воєнного стану. Попри це Комітет постійно працює на законодавчому фронті на користь українських аграріїв та виконання євроінтеграційних зобов’язань.

Серед напрямів роботи Комітету у найближчій перспективі Олександр Гайду виділив три блоки. Зокрема, це третій етап земельної реформи — розробка нового законопроєкту про консолідацію земель.

Фінансові механізми підтримки українських аграріїв — внесення законопроєкту щодо створення Платіжної агенції, який має бути у продовженні Державного аграрного реєстру і також зазначений у «Ukraine Facility».

Третій блок — це продовження законодавчого врегулювання питання безпечності харчових продуктів, оскільки нові регламенти Європейського Союзу вимагають фактично вже нової редакції закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, а також про закон про державний контроль.

Водночас голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що одним з головних пріоритетів роботи Комітету є встановлення відповідного міжпарламентського агрополітичного діалогу з Європейським Парламентом.

У червні 2025 року Європейський Парламент та Європейська комісія будуть або продовжувати безмитний режим з Україною, або встановлювати мита на окремі категорії аграрної продукції.

У  цьому питанні дуже важлива підтримка всього українського аграрного сектору, аграрного бізнесу, влади.

Пряма взаємодія з європейськими партнерами та тримання руки на пульсі аграрних подій для обстоювання інтересів наших аграріїв дадуть змогу пролонгації безмитної торгівлі України з Європейським Союзом.

Також участь у заході взяли заступник міністра економіки України — торговий представник України Тарас Качка, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, заступник голови Фонду державного майна України Ігор Тимошенко, керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієс, керівник сектору сільського господарства, рибальства, лісового господарства та безпеки харчових продуктів Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, старша експертка зі зв’язків ЮНІДО Україна Олена Ковальова, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олег Хоменко, голова комітету з євроінтеграції Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександра Авраменко, генеральний директор ІМК Олександр Вержиховський та інші представники аграрної сфери.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.