Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.

З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість «королеви екрана» тих часів Віри Холодної, яка народилася в Полтаві й багато знімалася в Одесі.

Впродовж минулого століття створено власну кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно: Олександр Довженко й Іван Кавалерідзе, Марк Донський, Сергій Параджанов, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук уславили українське кіно, а сучасні талановиті митці успішно розвивають славетні традиції.

У 2003 році прийнято Закон України «Про загальнодержавну програму розвитку кіноіндустрії» для створення належних умов для розвитку кінематографії України, відновлення ролі й впливу національного кінематографа в культурній, соціальній і духовній сферах життя українського народу, відновлення кінематографії як конкурентоспроможної галузі, вдосконалення механізмів позабюджетного фінансування та залучення в кінематографію України інвестицій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.