Під час свого виступу Руслан Стефанчук подякував за можливість обговорити важливі питання у сфері боротьби з корупцією. Спікер українського Парламенту зазначив, що в умовах війни що триває, Україна надзвичайно зацікавлена в розвитку бізнесу на основі чесності та прозорості.

Очільник українського Парламенту відзначив, що цього літа Парламент ухвалив значні зміни в законодавстві, спрямовані на захист бізнесу від необґрунтованих кримінальних переслідувань, включаючи перезавантаження Бюро економічної безпеки. Наступним кроком є реформа митниці.

Руслан Стефанчук підкреслив, що корупція не обмежується лише державними структурами, але також поширюється на приватний сектор, де чинні кримінально-правові заходи є малоефективними. Він наголосив на необхідності змінити підходи до боротьби з корупцією, зокрема через ухвалення законодавства, яке відповідатиме вимогам Конвенції ОЕСР.

«За весь час існування цього інституту, а це понад 10 років, ухвалено лише кілька обвинувальних вироків. Тому цілком очевидно, що нам потрібно змінювати підходи», — підкреслив Спікер українського Парламенту.

Він нагадав, що у 1999 році набрала чинності Конвенція ОЕСР про боротьбу з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях. «Вона зобов’язала її підписантів криміналізувати підкуп іноземної посадової особи, встановити відповідальність юридичних осіб за міжнародне хабарництво та запровадити ефективні пропорційні санкції», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також, за його словами, нещодавно Верховна Рада тісно співпрацювала з ОЕСР з низки питань, включаючи приєднання до Конвенції.

«Я хочу нагадати, що впровадження відповідних стандартів передбачено й у Державній антикорупційній програмі на період до 2025 року», — наголосив очільник українського Парламенту.

Руслан Стефанчук поінформував, що цього року була створена спеціальна парламентська група з питань взаємодії з ОЕСР на чолі з Першим віцеспікером паном Олександром Корнієнком.

Спікер українського Парламенту також відзначив важливість законопроєктів, що розробляються у комітетах Верховної Ради України, зокрема проєкти законів № 10319 та № 11443. Важливими є їх відповідність критеріям приєднання до Конвенції, а також забезпечення реальної ефективності нових норм.

Руслан Стефанчук закликав до спільної роботи над удосконаленням законопроєктів, включаючи зусилля головного Комітету, експертів ОЕСР, антикорупційних органів і приватного сектору.

«Сподіваюся, що ми зможемо прийняти ці закони до кінця року. Це вплине не лише на наше членство в ОЕСР, а й на подальші переговори з ЄС», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.