Рідні загиблого Захисника України звернулися до ТЦК та СП за призначенням одноразової грошової допомоги та пенсії в разі втрати годувальника на дитину. Однак військова частина, де проходив службу загиблий Захисник, зволікала із направленням пакета необхідних документів до ТЦК та СП.

У зв’язку з цим до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулася громадянка щодо сприяння у призначенні допомоги членам родини загиблого Захисника. За результатами вжитих заходів реагування військова частина направила до ТЦК та СП необхідні документи.

Як результат — дитині загиблого Захисника призначили пенсію у разі втрати годувальника з доплатою пенсії, а членам родини — одноразову грошову допомогу.

Україна повернула Героїв та Героїнь із російського полону

13 та 14 вересня Україна повернула на рідну землю 152 українців, які перебували у ворожому полоні.

Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, територіальної оборони, ДСНС, спецпідрозділу «Кракен». На щастя, вдалося звільнити частину

Захисників і Захисниць «Азовсталі», зокрема воїнів 12-ї бригади спеціального призначення «Азов». На місці обміну перебували працівники Офісу Омбудсмана, які фіксували стан повернутих. Чимало визволених у ворожому полоні втратили десятки кілограмів ваги. Ті, хто повернувся, отримає всю необхідну від держави допомогу: медичну допомогу, відновлення документів та банківських карток. Також звільнені зможуть пройти повноцінну реабілітацію.

Станом на сьогодні з ворожого полону вдалося повернути 3672 українців.

Захист дітей під час війни — це спільна відповідальність

У Києві відбувся Саміт перших леді та джентльменів, де обговорювали безпеку дітей під час війни.

На одній із панелей виступив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він висловив вдячність першій леді України Олені Зеленській за порушення цієї проблематики на високому рівні. А у своєму виступі зосередився на воєнних злочинах, які росія продовжує чинити проти українських дітей.

«З 2014-го ми отримуємо трагічні новини про викрадення дітей, насильницьке їх переміщення, всиновлення в російські сім’ї, а також про зміну особистих даних у нових документах маленьких українців. Ці злочини порушують не тільки міжнародне право, а й основоположні права дитини на життя, сім’ю та безпеку», — повідомив присутнім Лубінець.

Також Омбудсман додав, що міжнародна спільнота має діяти рішуче, ніж будь-коли, посилити зусилля для припинення цих порушень і забезпечити справедливість для постраждалих дітей та їхніх родин.

Офіс Омбудсмана України.