Комітет з питань освіти, науки та інновацій розглянув питання про доцільність централізованого виготовлення золотих і срібних медалей і нагородження ними випускників закладів загальної середньої освіти.

11 вересня 2024 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Головував голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С. В. На засіданні були присутні народні депутати України — члени Комітету: Колебошин С. В., Піпа Н. Р., Воронов В. А., Гришина Ю. М., Грищук Р. П., Кириленко І. Г., Коваль О. В., Колюх В. В., Лис О. Г., Павленко Р. М.

У засіданні брали участь представники Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства цифрової трансформації України, Національної академії наук України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії правових наук України, Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, Служби освітнього омбудсмена. Загалом 37 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom. osvita.nauka.

Під час засідання були розглянуті питання:

Про стан виконання завдання, визначеного абзацом четвертим пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 21 грудня 2023 р. № 3534-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності», зокрема щодо розроблення оновленого пакету проєктів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, та конкретних механізмів їх забезпечення.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» щодо контрольних функцій комітетів, аналізу практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, їх посадових осіб з питань, віднесених до предметів відання комітетів, Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій розглянув питання щодо виконання Кабінетом Міністрів України завдання, визначеного абзацом четвертим пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 21 грудня 2023 р. № 3534-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності», зокрема щодо розроблення оновленого пакету проєктів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, та конкретних механізмів їх забезпечення.

У межах контрольних функцій Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України із запитом про отримання інформації щодо виконання норм зазначеного вище закону.

Міністерство освіти і науки України у відповідь на звернення Комітету, а також відповідно до доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, здійснювало щомісячне інформування Комітету про здійснену роботу щодо розроблення і подання до Верховної Ради України оновленого пакету проєктів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, з визначенням конкретних механізмів їх забезпечення.

МОН України зазначає, що потреба в оновленні законодавства про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності є актуальною, оскільки діюча система формування таких пріоритетних напрямів визначається низкою проблем.

У матеріалах, надісланих МОН України, зазначено, що на основі аналізу законодавства про систему пріоритетних напрямів та проведених консультацій із заінтересованими сторонами, зокрема з Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, Національною академією наук України та національними галузевими академіями наук, представниками експертного середовища, щодо змін, яких потребує законодавство про пріоритетні напрями, підготовлено концепцію проєкту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оновлення системи пріоритетних напрямів у сферах наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності».

Концепцією законопроєкту передбачено внесення змін до законів України від 11 липня 2001 р. № 2623-ІІІ «Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки» та від 21 грудня 2023 р. № 3534-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності», а також до цілої низки законів України, які враховують запропоновані концепцією законопроєкту зміни.

Зокрема, в інформаційній довідці зазначено, що концепцією законопроєкту передбачено такі зміни:

1. Запровадження нової моделі фінансування наукових досліджень і розробок.

2. Впорядкування системи пріоритетних напрямів, яка є занадто розгалуженою.

3. Зміна механізму оновлення пріоритетних напрямів.

4. Пріоритетні напрями інноваційної діяльності визначатимуться Кабінетом Міністрів України в стратегічних документах державної політики щодо розвитку сфери інноваційної діяльності в Україні у вигляді переліку галузей, яким надається підтримка, як пріоритети в секторах економіки зі значним інноваційним потенціалом.

Заслухавши інформацію голови Комітету Сергія Бабака, заступника міністра освіти і науки України Дениса Курбатова, голови підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Валерія Колюха, голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій Олександри Антонюк, народного депутата — члена Комітету Івана Кириленка, першого віцепрезидента Національної академії правових наук України Олександра Бандурки, віцепрезидента Національної академії наук України Олега Рафальського та, враховуючи вищезазначене, народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення:

1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

Вжити невідкладних заходів з метою виконання завдання, визначеного абзацом четвертим пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 21 грудня 2023 р. № 3534-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності», зокрема щодо розроблення оновленого пакету проєктів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, та конкретних механізмів їх забезпечення, а також подати зазначені проєкти законів до Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України:

2.1. Доопрацювати концепцію законопроєкту, в тому числі з урахуванням зауважень і пропозицій, зазначених у цьому рішенні.

2.2. Вжити невідкладних заходів з метою виконання завдання, визначеного абзацом четвертим пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 21 грудня 2023 р. № 3534-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності», зокрема щодо розроблення оновленого пакету проєктів законів про визначення пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, спрямованих на повоєнну відбудову України, та конкретних механізмів їх забезпечення.

3. Щомісячно інформувати Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій про стан підготовки проєкту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оновлення системи пріоритетних напрямів у сферах наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності».

Про доцільність централізованого виготовлення золотих і срібних медалей і нагородження ними випускників закладів загальної середньої освіти.

Заслухавши інформацію керівника експертної групи з питань шкільної освіти Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Тетяни Балашової, заступника голови Комітету Сергія Колебошина, народні депутати України — члени Комітет прийняли рішення:

визнати недоцільним подальше централізоване виготовлення за кошти державного бюджету України золотих і срібних медалей і нагородження ними випускників закладів загальної середньої освіти;

Міністерству освіти і науки України забезпечити виконання вимоги пункту 6 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» і визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 17.03.2015  № 306, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31 березня 2015 р. за № 354/26799, яким затверджено Положення про золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні»;

надіслати Рішення Комітету до Кабінету Міністрів України.

Про зняття наукової роботи Ю. В. Дем’янчука з конкурсного відбору на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук у 2025 році.

До Комітету надійшов лист від Вінницького національного аграрного університету з проханням Вченої ради ВНТУ відкликати наукову роботу претендента на отримання стипендії у 2025 році — доктора юридичних наук, доцента Вінницького національного аграрного університету Дем’янчука Юрія Вікторовича у зв’язку з виявленням недостовірних даних, поданих претендентом на розгляд Вченої ради ВНАУ.

У листі ВНАУ зазначено, що Вчена рада ВНАУ виявила недостовірні дані у короткому резюме щодо кількості публікацій у наукових виданнях, включених до міжнародних наукометричних баз Scopus і Web of Science, та статистики їх цитувань. Окрім цього, виявлені неточності та недостовірні дані в анотації до наукової роботи та в переліку наукових публікацій з цитуванням Ю. В. Дем’янчука за темою конкурсної наукової роботи.

Також надійшов лист від ВНАУ з інформацією про звільнення Ю. В. Дем’янчука із обійманої посади згідно з наказом ректора ВНАУ № 467-к від 23.08.2024 р. за прогули та систематичне невиконання покладених на нього трудовим договором обов’язків без поважних причин.

Відповідно до п. 5 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук», «у разі якщо претендент на отримання Стипендії після подання його матеріалів на конкурс був звільнений з наукової установи або організації, закладу вищої освіти, підприємства, яке його рекомендувало, він та зазначена наукова установа або організація, заклад вищої освіти, підприємство протягом 14 календарних днів від дня звільнення направляють до Комітету, а також до Міністерства освіти і науки України або за підпорядкуванням до Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, центральних органів виконавчої влади відповідне повідомлення, а претендент вказує у ньому також те, чи має він намір виконувати свою наукову (науково-технічну) роботу за новим місцем роботи, із зазначенням його назви та дати зарахування».

Станом на 6 вересня 2024 року (14 день з моменту звільнення з ВНАУ Ю. В. Дем’янчука) до Комітету повідомлення від Ю. В. Дем’янчука про намір виконувати свою наукову роботу за новим місцем роботи не надходило.

У зв’язку з вищезазначеним народні депутати України — члени Комітету одностайно прийняли рішення:

враховуючи листи-звернення Вінницького національного аграрного університету та відповідно до п. 5 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук, затвердженого

Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук», зняти наукову роботу Ю. В. Дем’янчука «Правові засади протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні» з конкурсного відбору на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук у 2025 році;

внести відповідні зміни до переліку подань на конкурсний відбір іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук на 2025 рік, який розміщений на офіційному вебсайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

направити Рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до газети Верховної Ради України «Голос України» з метою опублікування.

Звіт про роботу Комітету з питань освіти, науки та інновацій за період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Заслухавши інформацію голови Комітету — народного депутата України Бабака С. В. про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за одинадцяту сесію дев’ятого скликання, народні депутати України — члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій одностайно прийняли рішення інформацію про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за одинадцяту сесію дев’ятого скликання взяти до відома.

Більш детально ознайомитись зі Звітом про роботу Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій за одинадцяту сесію дев’ятого скликання можна за покликанням: https://kno.rada.gov. ua/news/dijaln_komit/zvit_rc/76689. html.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Рішення Комітету з питань освіти, науки та інновацій Про зняття наукової роботи Ю. В. Дем’янчука з конкурсного відбору на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук у 2025 році

(До протоколу № 156 від 11 вересня 2024 року)

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 11 вересня 2024 р. розглянув питання про зняття наукової роботи Ю. В. Дем’янчука «Правові засади протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні» з конкурсного відбору наукових робіт на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук (далі — Стипендія) у 2025 році і зазначає таке.

До Комітету надійшов лист Вінницького національного аграрного університету (далі — ВНАУ) від 16.08.2024 р. № 01.1-32-1035 з проханням Вченої ради ВНАУ відкликати наукову роботу претендента на отримання Стипендії у 2025 році — доктора юридичних наук, доцента Вінницького національного аграрного університету Дем’янчука Юрія Вікторовича у зв’язку з виявленням недостовірних даних, поданих претендентом на розгляд Вченої ради ВНАУ.

У листі ВНАУ зазначено, що Вчена рада ВНАУ виявила недостовірні дані у короткому резюме щодо кількості публікацій у наукових виданнях, включених до міжнародних наукометричних баз Scopus і Web of Science, та статистики їх цитувань. Окрім цього, виявлені неточності та недостовірні дані в анотації до наукової роботи та в переліку наукових публікацій з цитуванням Ю. В. Дем’янчука за темою конкурсної наукової роботи.

Також надійшов лист ВНАУ від 26.08.2024 р. № 01.1-32-1061 з інформацією про звільнення Ю. В. Дем’янчука із займаної посади згідно з наказом ректора ВНАУ № 467-к від 23.08.2024 р. за прогули та систематичне невиконання покладених на нього трудовим договором обов’язків без поважних причин.

Відповідно до п. 5 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук», «у разі якщо претендент на отримання Стипендії після подання його матеріалів на конкурс був звільнений з наукової установи або організації, закладу вищої освіти, підприємства, яке його рекомендувало, він та зазначена наукова установа або організація, заклад вищої освіти, підприємство протягом 14 календарних днів від дня звільнення направляють до Комітету, а також до Міністерства освіти і науки України або за підпорядкуванням до Національної академії наук України, національних галузевих академій наук України, центральних органів виконавчої влади відповідне повідомлення, а претендент вказує у ньому також те, чи має він намір виконувати свою наукову (науково-технічну) роботу за новим місцем роботи, із зазначенням його назви та дати зарахування».

Станом на 6 вересня 2024 року (14 день з моменту звільнення з ВНАУ Ю. В. Дем’янчука) до Комітету повідомлення від Ю. В. Дем’янчука про намір виконувати свою наукову роботу за новим місцем роботи не надходило.

У зв’язку з вищезазначеним Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій вирішив:

1. Інформацію Вінницького національного аграрного університету про відкликання наукової роботи претендента на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук у 2025 році — доктора юридичних наук, доцента Вінницького національного аграрного університету Ю. В. Дем’янчука та його звільнення взяти до відома.

2. Враховуючи листи-звернення Вінницького національного аграрного університету та відповідно до п. 5 Положення про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 лютого 2019 року № 2676-VIII «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук», зняти наукову роботу Ю. В. Дем’янчука «Правові засади протидії корупції в умовах воєнного стану в Україні» з конкурсного відбору на призначення іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук у 2025 році.

3. Внести відповідні зміни до переліку подань на конкурсний відбір іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук на 2025 рік, який розміщений на офіційному вебсайті Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

4. Направити дане рішення Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до газети Верховної Ради України «Голос України» з метою опублікування.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на голову підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Колюха В. В.

Голова Комітету Сергій БАБАК.