Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та заступниця Голови Верховної Ради України Кондратюк 16 вересня 2024 року виступили з вітальним словом на Форумі демократичного законотворення, організованого Програмою USAID «РАДА: наступне покоління» до Дня демократії.

Майданчик об’єднав представників українського Парламенту, громадські організації та донорів для обговорення та спільного вирішення викликів, які постали перед парламентською демократією в Україні.

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко у своїй промові зазначив, що для українців День Демократії є, по суті, професійним святом. Адже український народ виборює демократичний устрій щодня ціною надзусиль.

«Верховна Рада України, працюючи в режимі воєнного стану та безперервних засідань, змогла знайти ту форму роботи, яка дозволяє просувати та ухвалювати важливі законопроєкти. Про це також свідчать звіти наших європейських партнерів, які відзначають високу спроможність та результативність на євроінтеграційному шляху», – зауважив Перший віцеспікер.

За словами віцеспікерки Олени Кондратюк, війна, яку росія веде проти України – це також війна проти усього вільного світу. Це виклик усім демократичним цінностям, правам і свободам.

«Тому демократичні країни і держави ЄС, мають озброюватися. Вони мають бути готовими боронити демократію зі зброєю в руках. Слід збільшувати видатки на оборону до 2-3% ВВП. Дуже важливо, щоб наші партнери надали Україні більше систем ППО, далекобійну зброю, право бити нею по легітимних цілях на території росії», – наголосила Олена Кондратюк.

За її словами, Україна має виграти цю війну за незалежність, свободу і демократію. Інакше програє весь демократичний світ. Найкращою ж гарантією безпеки для України, а також інструментом зміцнення української демократії є членство нашої держави в НАТО.

Під час Форуму окрема увага була приділена агресивній російській пропаганді, яка провадиться, зокрема, з метою дестабілізації та дискредитації демократичних інституцій в Україні.

«Оскільки і військові, і гібридні атаки спрямовані проти глобальної демократії, законодавчі органи як основна опора демократії та гілка влади, найближча до народу, відіграють провідну роль у забезпеченні демократичного порядку та протистоянні авторитарним силам», – повідомила у спеціальному відеозверненні старша членкиня Комісії «Партнерство за демократію» Палати представників Конгресу США Діна Тайтус.

Діна Тайтус також висловилася на підтримку українців у боротьбі проти російської агресії.

«Невиправдана, незаконна та мерзенна війна путіна проти України чітко демонструє, на що здатні авторитарні уряди, щоб просувати свою антидемократичну позицію по всьому світу. Сполучені Штати твердо підтримують успішну демократію в Україні, і я обіцяю наполягати на більшій допомозі Україні, доки загроза агресії путіна не буде знищена», – сказала вона.

Учасники заходу обговорили можливості забезпечення стійкості парламентської демократії в умовах воєнного стану, а також дотримання принципів демократичного законотворення під час великої війни. 

Підкреслювалася велика роль Верховної Ради України на шляху демократичного розвитку української держави.

«Ви працюєте у надскладних умовах, і ваш прогрес вартий визнання. Навіть під час війни ви поліпшуєте процедури, будуючи відкриту, прозору і плюралістичну демократію», – зазначив у своїй доповіді Президент Європейського парламенту (2002-2004), керівник Місії Європейського парламенту з оцінки потреб Верховної Ради України, Президент Фонду Жана Моне Пет Кокс. 

Він відзначив величезний обсяг успішної роботи, здійсненої Верховною Радою України для євроінтеграції. Це, за словами керівника Місії Європейського парламенту, продемонструвало інституційну зрілість Українського Парламенту та можливість досягати політичного консенсусу в стратегічних для нації питаннях. Окремо Пет Кокс наголосив на тому, що росія за допомогою своїх дезінформаційних кампаній намагається підірвати легітимність демократичних інституцій в Україні, а тому їхній розвиток і побудова довіри – важливі як ніколи.

Демократія – це міцний фундамент для успішного розвитку суспільства, в якому кожен має право голосу і може бути почутим. Абсолютна більшість найрозвиненіших країн світу живуть сьогодні за демократичними принципами. На цьому наголошує Програма USAID «РАДА: наступне покоління», яка активно долучається до зміцнення парламентської демократії в Україні.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України