Німецький депутат Європейського парламенту від християнських демократів Міхаель Галер закликав уряди країн Європи, зокрема владу своєї країни, зняти всі обмеження з України щодо можливості використовувати зброю союзників по території рф. Про це він заявив під час дебатів в Європарламенті щодо проєкту резолюції про продовження фінансової та військової підтримки України країнами—членами ЄС.

«Я закликаю зняти всі обмеження на використання зброї по російській землі. І я дякую урядам, які зробили це раніше, як було у випадку з F-16», — заявив Галер

 На його думку, європейські уряди заявляють «більше, ніж роблять насправді».

Водночас протистояння з агресором є системним, оскільки він не лише хоче стерти Україну з карти Європи, а й знищити європейський проєкт загалом.

«Ми не зможемо надати стільки Patriots та систем протиповітряної оборони, щоб забезпечити повне прикриття України від російського бажання знищити інфраструктуру. Очевидно, що краще атакувати пускову установку, ніж намагатися працювати над протиповітряною обороною. Ось чому я кажу, що потрібно зняти обмеження», — додав євродепутат.

Галер також закликав усі уряди перестати боятись путіна та його погроз: «Коли ми намагаємося його заспокоїти, він стає сильнішим. Коли ми сильні, ми ставимо країну в позицію, яка дає змогу вести переговори про рішення, що відповідає міжнародному праву».

Голова комітету з питань оборони Європарламенту Марі-Агнес Штрак-Циммерман закликала федеральний уряд Німеччини та інші країни ЄС вжити подальших заходів для підвищення ефективності американських винищувачів F-16, які щойно надійшли в Україну.

«Європейці інвестують в безпеку України недостатньо коштів. Надаючи необхідну зброю, держави ЄС встановлюють червоні лінії, які послаблюють не лише захист України, а й безпеку самої Європи, тому ці обмеження слід усунути», — сказав литовський депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс на пленарному засіданні у Страсбурзі під час дебатів щодо продовження фінансової і військової підтримки України з боку ЄС. «Навіть якщо ми надаємо зброю Україні, ми, або принаймні деякі з наших країн, запроваджуємо червоні лінії та обмеження, щоб вона не була використана проти цілей на російській території», — пояснив Кубілюс, закликавши усунути всі червоні лінії, що стосуються безпеки України.

Він також наполягає на пошуку додаткових фінансових ресурсів для України та посилення захисту Європи.

«Минулого року вся західна військова підтримка України становила лише 40 мільярдів євро, тоді як росіяни витратили на війну понад 120 мільярдів євро», — підкреслив депутат від Європейської народної партії. Кубілюс також повторив офіційну позицію Єврокомісії, озвучену її президенткою Урсулою фон дер Ляєн. Згідно з нею оборона та безпека Європи безпосередньо пов’язана з безпекою України та є одним із пріоритетів для нової Комісії. «Ми повинні негайно знайти додаткові фінансові ресурси для військової допомоги Україні і можемо це зробити. Ми повинні збільшити виробництво нашої військової промисловості, а також інтегрувати українське та європейське виробництво», — зазначив литовський депутат.

Французька депутатка Європарламенту Наталі Луазо закликала європейські країни надати Україні всю необхідну допомогу, а також ракети дальнього радіуса дії та дозвіл бити по території рф. «Обмеження, накладені на Україну, щоб захистити себе, не мають жодного сенсу. Її змушують воювати зі зв’язаними за спиною руками», — сказала Луазо. Вона також не розуміє, чому Україні забороняють завдавати ударів туди, звідки по ній ведуть вогонь.

«Про що думає Джо Байден? Навіщо відмовляти в ракетах дальнього радіуса дії? Що задумав Олаф Шольц? Навіщо ми заплющуємо очі на ухиляння від санкцій? Тим часом москва купує товари у Північної Кореї та Ірану, не рахуючись з ціною. Чи усвідомлюємо ми, що це означає?» — звернулася Луазо до депутатів.

Вона закликала західних політиків визнати, що вони не можуть впоратися зі своєю роботою. «Допомагати Україні — це не означає робити селфі в Києві або повторювати порожні промови.

Допомагати Україні — означає надавати їй те, чого вона потребує, коли вона цього потребує без обмежень і без зволікань», — підкреслила колишня державна секретарка Франції з європейських справ.

Голосування за резолюцію щодо продовження підтримки України має відбутись на пленарному засіданні Європар-ламенту у Страсбурзі цього четверга.

Укрінформ.