А тому активне залучення вразливих груп до економічного життя країни є рішенням, яке може допомогти розв’язати проблему.

Про це йдеться у дослідженні провідної консалтингової компанії Civitta, проведеного за ініціативи Міністерства соціальної політики. Мета — напрацювання найкращих рішень для реформування системи соціальних послуг в Україні з урахуванням позитивного міжнародного досвіду.

За даними дослідження, у 2021 році кількість працездатного населення України становила 17,1 мільйона працівників. У результаті повномасштабного вторгнення росії ця цифра зменшилася на 2,8 мільйона працівників.

Водночас дослідження демонструє, що впровадження ефективної соціальної політики, зокрема розвиток соціальних послуг в Україні, до 2032 року дасть змогу залучити до економічного життя країни майже 1,5 мільйона осіб з інвалідністю.

За даними Мінсоцполітики, станом на сьогодні в Україні працевлаштовано трохи більш як 480 тисяч осіб з інвалідністю із 2,7 мільйона, або менш як 18%. При цьому майже 1,5 мільйона з них мають третю групу інвалідності і не потребують особливих пристосувань робочих місць. При залученні 50% людей з інвалідністю до ринку праці очікуваний дефіцит робочої сили скоротиться до 3 мільйонів осіб.

До речі, за даними European Disability Forum, відсоток офіційно працевлаштованих осіб з інвалідністю у країнах ЄС такий: Польща — 43,3%, Швеція — 58,4%, Румунія — 46,3%.

В основі дослідження: кабінетна робота — оцінка поточної системи надання соціальних послуг в Україні, а також польове опитування — інтерв’ювання та збір анкет від ключових стейкхолдерів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.