«Про це з колегами почули на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування від керівництва медакадемії за результатами звіту щодо підготовки інститутів до роботи через ПМГ», — зазначив голова Комітету Михайло Радуцький.

У засіданні Комітету взяли участь також міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, керівник Національної агенції «Медичні закупівлі України» Едем Адаманов, представники Міноборони, Командування медичних сил ЗСУ, Національної поліції, Державної аудиторської служби України, Бюро ВООЗ в Україні.

Уряд подав у Верховну Раду проєкт державного бюджету на 2025 рік. Документ передбачає, що всі медичні заклади НАМНУ, МОЗ, Державного управління справами з наступного року переходять на фінансування через Програму медичних гарантій. Запросили керівництво медакадемії поінформувати депутатів про стан переходу інститутів.

За словами академіка Василя Лазоришинця, на сьогодні 14 установ готові до входження до єдиного медичного простору, ще 9 інститутів перебувають у стадії активної підготовки, 6 установ повністю не готові до роботи за ПМГ.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що у бюджеті на 2025 рік запланований стабілізаційний фонд, кошти якого підуть на підтримку установ, які тимчасово не зможуть почати працювати з НСЗУ. Фактично йдеться про тимчасове дофінансування на той час, доки інститути не вирішать усі проблемні питання. Від Національної поліції почули, що за результатом аудиту ДАСУ щодо перевірки виконання бюджетних програм інститутами медакадемії відкрита кримінальна справа за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

«Зазначу, що наш Комітет півтора року проводить регулярні наради, щоб допомогти інститутам НАМНУ вчасно ввійти до єдиного медичного простору. Ми залучили до цього процесу МОЗ та НСЗУ, депутата Комітету Дмитра Гуріна, попросили наших партнерів USAID та Deloitte підготувати юридичний аналіз щодо особливостей входження установ Національної академії медичних наук до ПМГ, ухвалили закон, який продовжує до кінця року спрощений період реорганізації установ. Але бачимо, що за три місяці до наступного року готові лише 14 інститутів.
Ми чули від академіків різні причини. То інститутам не вистачає комп’ютерів, щоб працювати в електронній системі охорони здоров’я. То в інститутів немає ліцензій на опромінення чи використання наркотичних препаратів. Але найбільше мене вразило відео, яке мені як народному депутату днями надіслали пацієнти Інституту нейрохірургії. На відео туалет, в якому немає навіть унітаза. У це приміщення не зможе заїхати пацієнт на кріслі-каталці. І у таких умовах надаються високоспеціалізовані медичні послуги.

Запитав у керівництва НАМНУ: які санкції будуть застосовані до керівників інститутів, що не виконують закони України? У тому числі зривають входження інститутів до єдиного медичного простору. За словами Василя Лазоришинця, рішення про адміністративні покарання будуть прийняті в тому числі після сьогоднішнього засідання Комітету.

На засіданні розглянули законопроєкт № 11527 щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я, законопроєкт № 11493 щодо спрощення процедури закупівлі ліків, які закуповує МЗУ, та законопроєкт № 11432 щодо надання допомоги на догоспітальному етапі. Всі документи Комітет підтримав та направив на розгляд Верховної Ради у першому читанні», — додав Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.