«Подякував за особистий внесок пана Мільбрадта у розвиток реформи децентралізації в Україні, зокрема обговорили її стан справ наразі. Для нас важливо збільшувати можливості для громад, а також ресурси для цих можливостей. Тож, завжди перебуваємо у стані роботи над реформою», — повідомив Перший віцеспікер, відзначивши різні можливості та ресурси українських громад (зокрема, в сфері енергетики), в залежності від їх розташування від лінії фронту.

Сторони обговорили низку питань, що стосуються подальшого провадження реформи децентралізації в Україні. Георг Мільбрадт запевнив в готовності і надалі підтримувати Україну на цьому шляху.

Крім того, Олександр Корнієнко розповів про План реалізації Програми Ukraine Facility, який передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради України акцентував на підсумках Ukraine Recovery Conference 2024, що відбулася у Берліні.

«Важливо, що Конференція принесла конкретні, відчутні результати та започаткувала кілька міжнародних альянсів, які сприятимуть відновленню нашої країни в майбутньому», — зауважив він.

Олександ Корнієнко подякував Георгу Мільбрадту за візит та допомогу Німеччини у непрості для України часи.

До зустрічі з делегацією доєднався голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

ДОВІДКОВО

Георг Мільбрадт відомий своїм значним внеском у реформи децентралізації та державного управління. Він і досі залишається активним у політичних та адміністративних питаннях на міжнародному рівні. Георг Мільбрадт уповноважений надавати експертну допомогу Україні в рамках реформ місцевого самоврядування, зміцнення демократичних інститутів та покращення адміністрування.

З початку широкомасштабного вторгнення рф проти України муніципальні партнерства між Україною та ФРН засвідчили свою високу ефективність та набули нового розвитку. Завдяки прямій взаємодії мерів міст та громад вдалось налагодити оперативні  постачання необхідної допомоги з ФРН постраждалим містам та їх населенню. Станом на вересень 2024 року, між Україною та Німеччиною діє 224 партнерства на рівні окремих міст та 7 між регіонами.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України