Головним завданням заходу було активізувати стратегічну співпрацю з євроатлантичними партнерами та узгодити спільні позиції з критичних питань. Парламентарії з понад 23 держав зібралися у столиці Польщі, щоб обговорити нагальні виклики для європейської безпеки. Оскільки російська агресія проти України залишається найбільшою загрозою для миру та стабільності в Європі, учасники приділили значну увагу чотирьом ключовим елементам підтримки України:

- безперебійна військова та фінансова допомога;

- збільшення санкцій проти держави-агресора;

- активна комунікація з громадськістю щодо необхідності забезпечувати українські оборонні потреби;

- спільне лідерство Заходу в протидії спробам росії змінити світовий правопорядок.

Зокрема, учасники семінару шукали відповіді на питання, чи змінилася стратегічна політика оборони і стримування НАТО після Вашингтонського саміту; як посилити демократичну стійкість в євроатлантичній спільноті; чого очікувати від головування Польщі в Європейському Союзі у першій половині 2025 року.

Народна депутатка Соломія Бобровська, заступниця Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО, доповідаючи на панельній дискусії «Підтримка України до Перемоги», акцентувала на чітких та конкретних меседжах:

1) дозволити врешті використовувати далекобійні ракети ATACAMS, Storm Shadow i Scalp по цілях на території росії. «Не знаю, скільки разів це треба ще повторити і на які питання дати відповідь, бо ще не кінець їм. Інколи здається, ми швидше не доживемо, ніж отримаємо дозвіл (щоразу згадую Будапештський меморандум і гарантії США, і капають сльози);

2) створити гуманітарний щит протиповітряної оборони над західними територіями України, тим самим розвантаживши нашу систему ППО. «Так партнери дадуть нам змогу сконцентрувати наші сили над захистом повітряного простору центральних та східних областей. Я не впевнена, чи хтось у Польщі чи Румунії розуміє, чому дрони / ракети, що залітають у їх повітряний простір, не збивають».

Народна депутатка наголосила, що «тема складна, але прийшов час протистояти росії іншими жорсткішими методами з боку союзників. Страшно, звісно, партнерам, але війна ніколи не питає. І приходить без запрошення.

Сьогодні кожна дискусія зводилася до теми України та війни, питання лише в тому, що найкращий вияв підтримки — це насамперед вчасність доставки озброєння до фронту».

Своєю чергою заступниця голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, членкиня Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Галина Михайлюк під час дискусії на панельній сесії «Підтримка України до Перемоги» наголосила на неприпустимості будь-яких спроб заморозити війну, адже це лише дасть росії час відновити ресурси та подвоїти свої імперіалістичні зусилля.

«Окрім того, підкреслила вразливість безпекової архітектури в сучасній Європі та важливість підтримки українського оборонного сектору, яка включає виробництво дронів, збільшення фінансової допомоги, посилення протиповітряної оборони та інші компоненти», — зазначила Галина Михайлюк.

За її словами, інвестиції в оборону України — це запорука безпечного майбутнього для всієї Європи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.