18 вересня 2024 року вперше в історії українського парламентаризму голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (на знімку) провів зустріч із сенатором, головою Комітету у закордонних справах Парламенту Тринідад і Тобаго, міністром торгівлі та промисловості пані Паулою Гопі-Скун.

Також у зустрічі взяли участь Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця та Постійний представник Тринідад і Тобаго при ООН Денніс Франсіс.

Співрозмовники обговорили актуальні питання світової політики та міжнародної безпеки, зокрема ядерної безпеки, Формулу миру Президента України Володимира Зеленського, співробітництво в межах Організації Об’єднаних Націй та зміцнення міжнародного правопорядку.

Окрему увагу під час зустрічі було приділено обговоренню зміцнення політичного діалогу та посилення міжпарламентського співробітництва між Україною та Тринідад і Тобаго, майбутніх двосторонніх заходів на рівні профільних комітетів обох парламентів, співпраці в межах Міжпарламентського Союзу та візиту в Україну парламентської делегації з Тринідад і Тобаго.

Голова Комітету Олександр Мережко висловив сподівання на подальше поглиблення міжпарламентського діалогу з державами регіону та поінформував пані Паулу Гопі-Скун про створення у Верховній Раді України депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Тринідад і Тобаго та Міжфракційного об’єднання «Україна — держави Латинської Америки та Карибського басейну: співробітництво заради майбутнього».

ДОВІДКОВО

Тринідад і Тобаго — острівна країна, розташована в Карибському морі, на південь від основної частини Північної Америки, складається з двох основних островів: Тринідаду та Тобаго, а також кількох менших островів. Столиця — Порт-оф-Спейн (Тринідад). Офіційна мова — англійська. Населення становить приблизно 1,4 мільйона осіб.

Тринідад і Тобаго є республікою з парламентською системою. Президент виконує функції глави держави, але має переважно церемоніальні повноваження, обирається парламентом на п’ятирічний термін. В країні діє двопалатний парламент, що складається з Сенату та Палати представників. Палата представників обирається народом, тоді як Сенат призначається Президентом за рекомендацією Прем’єр-міністра та опозиції. Глава уряду обирається з членів Палати представників. Відповідає за виконання законів і управління урядом. Незалежний Верховний суд є найвищою судовою інстанцією.

Тринідад і Тобаго має розвинену економіку, що базується на видобутку нафти й газу, важливу роль відіграють туризм, сільське господарство та переробна промисловість. Культура поєднує впливи індійської, африканської, європейської та карибської культур.

Тринідад і Тобаго визнали незалежність України 27 вересня 1999 року, тоді ж були встановлені дипломатичні відносини.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.