Про це повідомив народний депутат України Михайло Радуцький.

Народний обранець зазначив: «На мою думку, п’ять років роботи програми «Доступні ліки» — одне із найбільших досягнень у медичній галузі. Завдяки цій програмі вдалося значно зменшити фінансовий тягар для українців, які мають хронічні захворювання та потребують безперервного прийому ліків. Ці препарати допомагають уникнути розвитку супутніх захворювань та додаткових госпіталізацій пацієнтів, що відповідно зменшує навантаження на медичну систему.

Сьогодні ми маємо значні досягнення програми реімбурсації: 5 млн користувачів, 15,4 тис. аптек-учасників, понад 500 медичних препаратів відпускаються за програмою.

Під час виступу зазначив, що команді Президента вдалося в умовах повномасштабної війни закласти у проєкті бюджету на 2025 рік на 16 млрд більше коштів, ніж цього року, на ПМГ. На програму «Доступні ліки» заплановано 6,9 млрд грн, що на 1,7 млрд грн більше, ніж на цей рік. Додаткові кошти НСЗУ спрямує на розвиток програми. Наприклад, щоб співпраця з аптечними мережами була більш прогнозованою, заплановано укладати договори не на рік, а щонайменше на три роки.

Цього року зроблено декілька кроків для розширення доступності ліків, що відпускаються за програмою «Доступні ліки», у сільській місцевості та на прифронтових територіях. Зокрема запустили мобільні аптеки, дозволили відправляти ліки поштою, спростили вимоги для відкриття нових аптек в селах, зобов’язали аптеки, які розташовані на території лікарень, працювати за програмою реімбурсації».

«Хочу подякувати міжнародним організаціям, які надають потужну підтримку у цій сфері. Зокрема Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та їх проєкту «SafeMed». А також колективу НСЗУ, який адмініструє роботу програми», — зауважив народний депутат Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.