Верховна Рада України 19 вересня 2024 року ухвалила в цілому євроінтеграційний законопроєкт про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 і запровадження процедур превентивної реструктуризації (реєстр. № 10143) — велику і важливу реформу в сфері банкрутства.

Превентивна реструктуризація дає можливість врахувати інтереси всіх сторін справи, зокрема боржника і кредиторів. А також дає змогу застосовувати кращі запобіжники від зловживання правами як з боку боржника, так і з боку кредиторів.

Над цим законопроєктом Комітет з питань економічного розвитку працював разом з проектом EU Project Pravo-Justice, Міністерством юстиції України, різними експертами та стекхолдерами.

Імплементація процедури превентивної реструктуризації у наше законодавство — це частина реалізації Плану України (Ukraine Facility), який затверджений Кабінетом Міністрів України на початку цього року та є основою для реалізації програми фінансової підтримки ЄС на 50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років. Також запровадження цього механізму — один з елементів нашого руху до Європейського Союзу.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.