На запрошення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) у Відні (Австрія) відбулась робоча зустріч української делегації з керівництвом австрійського федерального міністерства з питань клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій.

Українську делегацію представляли голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, заступниця голови Комітету Олена Криворучкіна та представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Австрійські партнери представили напрями та результати роботи Агенції з охорони довкілля, перспективи Європейського агентства з навколишнього середовища та практичні кейси реалізації екологічного законодавства ЄС на федеральному рівні. Обговорили ключові індикатори стану довкілля, за якими звітують країни—члени ЄС та до звітування за якими повинна долучитися Україна відповідно до свого євроінтеграційного вибору.

«Україна активно рухається в напрямі досягнення відповідності національного екологічного законодавства принципам та нормам ЄС, а довкіллєва складова є невід’ємною складовою в системі відносин на шляху євроінтеграції України», — зазначив Олег Бондаренко.

Також Олег Бондаренко додав, що наразі в Україні об’єктивно низький рівень моніторингу довкілля, а через збройну агресію країни-окупанта рф ситуація стала ще складнішою. При цьому відбувається постійний пошук засобів, які дадуть змогу змінити ситуацію на краще.

Учасники дискусії дійшли висновку про доцільність імплементації австрійського досвіду моніторингу стану навколишнього середовища.

Своєю чергою Олена Криворучкіна наголосила, що Національна моніторингова агенція в Україні має бути створена та функціонувати без залучення бюджетних коштів, адже пріоритетним напрямом їх використання залишається підтримка та нарощення обороноздатності країни.

«Федеральне міністерство підтвердило свою готовність допомогти Україні у створенні такої агенції. Ми домовились, що впродовж місяця буде створена двостороння робоча група з представників законодавчої та виконавчої гілок влади. Спільно ми відпрацюємо проєкт створення національної моніторингової агенції, після чого, розуміючи вже усі аспекти, почнемо залучати донорів для її фінансування», — пояснила Олена Криворучкіна.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.