На 13-й сесії Асамблеї головують Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та Віцемаршалок Сейму Польщі Моніка Веліховська.

«Ми розпочинаємо 13-ту сесію Парламентської Асамблеї України і Польщі. Це перше засідання за чотири роки. Зібратися офлайн було непросто. Але сьогодні ми разом тут. Це свідчення того, наскільки близькі наші країни, наскільки ми партнери. В умовах повномасштабної російської агресії Україна і Польща стикаються з багатьма серйозними викликами, на які маємо шукати спільні відповіді», — зазначила Співголова Асамблеї, Віцеспікерка Олена Кондратюк.

За її словами, ключове на сьогодні завдання — не дозволити будь-якими спробами розхитати добрі україно-польські відносини в економіці, у питаннях вступу України до ЄС і НАТО, безпековій чи будь-якій іншій сфері.

«Упевнена, що ми з вами, як представники вищих законодавчих органів наших держав, можемо та навіть повинні зробити все можливе для посилення двосторонніх зв’язків, укріплення відносин добросусідства та партнерства. Сподіваюся, наша сьогоднішня зустріч стане однією з важливих сходинок на цьому шляху», — наголосила Олена Кондратюк, відкриваючи засідання Парламентської Асамблеї Україна — Польща.

13-та сесія Асамблеї присвячена обговоренню чотирьох тем:

-  російська агресія проти України як спільне питання для порядку денного європейської політичної співпраці. Міжнародні зусилля Польщі щодо підтримки України та її прагнення до НАТО;

-  безпека в регіоні (проблема російської дезінформації, кібернападів та гібридних загроз;

-  польсько-українська економічна та бізнес-співпраця, зокрема у сфері енергетичної безпеки;

Рада співпраці з Україною як ефективний інструмент для побудови двосторонніх відносин.

У тематичних панельних дискусіях, презентаціях і дебатах беруть участь народні депутати України, депутати польського Сейму та урядовці обох країн.

За підсумками проведення засідання очікується ухвалення спільної декларації Парламентської Асамблеї Україна — Польща.

ДОВІДКОВО

Парламентська Асамблея Україна — Польща була утворена 2003 року. Основною метою створення Асамблеї було зміцнення співпраці між парламентами обох країн. Вона стала важливим майданчиком для обговорення спільних інтересів і питань, що стосуються розвитку відносин між Україною та Польщею. Парламентська Асамблея Україна — Польща — це платформа для співпраці та обговорення між парламентами обох країн. На регулярних засіданнях обговорюються актуальні питання співпраці в політичних, економічних та безпекових питаннях. Мета утворення — поглиблення міжпарламентської співпраці, обмін досвідом у законодавчій діяльності, розробка спільних проєктів та ініціатив.

До складу Парламентської Асамблеї Україна — Польща входять депутати з обох парламентів — Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща. Кожна країна делегує певну кількість представників, які беруть участь у засіданнях, обговореннях та розробці спільних ініціатив.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.