«Оборонна галузь залучає найбільше інвестицій, — зазначила член Комітету з питань економічного розвитку, голова Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів, голова робочої групи з питань інвестицій в обороно-промисловий комплекс Галина Янченко. Однак вона залишається найбільш зарегульованою, що стримує повноцінний розвиток. Через це мільярди потенційних інвестицій в український оборонно-промисловий комплекс перебувають у невизначеному стані. Інвестори готові вкладати кошти, проте наявні законодавчі та регуляторні обмеження змушують їх займати вичікувальну позицію».

Галина Янченко повідомила, що робоча група, створена на базі Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів, працює над вдосконаленням законодавства та покращенням умов ведення бізнесу в оборонній галузі, і за підсумками засідання виокремлено три основні завдання:

«1. Передбачити 2 мільярди грн на пільгові кредити для ОПК в бюджеті.

2. Зробити правила оборонних закупівель однаковими для всього сектору за прикладом дронів та РЕБ.

3. Дозволити контрольований експорт продукції, яка не потрібна силам оборони.

Це три ключові завдання, на яких сконцентрується робоча група з питань інвестицій в ОПК найближчим часом.

Кожен з пунктів має багато складових, тому більш детально обговорили пріоритети разом з представниками оборонних асоціацій.

Для того щоб перемогти, ми маємо бути ефективними і швидкими у прийнятті рішень, в тому числі щодо виробництва зброї.

Уже є бачення того, що потрібно робити, аби результат не змусив себе чекати, а наша країна ставала сильнішою».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.