«Минулий тиждень був пленарним, ми з колегами ухвалили багато важливих законопроєктів. Верховна Рада України прийняла в цілому закони:

Закон України про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та деяких інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації (законопроєкт реєстр. № 10143). Це — довгоочікувана реформа у сфері банкрутства, яка важлива для всього бізнес-середовища нашої держави, особливо в умовах війни.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення оприлюднення замовниками в електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво)» (законопроєкт реєстр. № 11057). Документ має на меті забезпечити прозорість використання державних коштів під час проведення публічних закупівель послуг з поточного ремонту та будівельних робіт. Важливою складовою є оприлюднення інформації про ціни на матеріальні ресурси, як під час воєнного стану, так і в мирний час.

Закон України про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків (законопроєкт реєстр. № 11474), до якого Комітет з питань економічного розвитку надав свої пропозиції.

Документ розроблено з урахуванням рекомендацій експертів Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Він має встановити чітку процедуру продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, на конкурентних засадах, за участі радника. Тож Закон сприятиме розвитку банківського сектору та наповненню держбюджету.

Також у першому читанні прийнято за основу законопроєкт «Про публічні закупівлі» (реєстр. № 11520). Він спрямований на гармонізацію українського законодавства з нормами ЄС та боротьбу з корупцією в сфері державних закупівель.

Одним із ключових завдань законопроєкту є усунення корупційних ризиків у публічних закупівлях, де досі існує багато прогалин. Прийняття цього законопроєкту є також умовою для продовження перемовин України зі Світовим банком та Європейським Союзом, що робить його важливим кроком до інтеграції з ЄС. Прийняття цього Закону відкриє нові можливості для міжнародного співробітництва та інвестування в Україну, а також сприятиме підвищенню довіри до державних інституцій. Тож тепер ми готуємо документ до другого читання. На сьогодні проведено вже три наради з метою напрацювання узгодженої редакції проєкту закону з урахуванням позицій усіх стейкхолдерів.

По всіх цих законопроєктах була проведена титанічна робота і робота продовжується. Працюємо далі!»

З повною версією дайджесту законодавчих ініціатив Комітету з питань економічного розвитку можна ознайомитися на сайті Комітету: https://komprompol. rada.gov.ua/news/main_news/ 75972.html

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.