Під час відрядження Перший віцеспікер провів низку двосторонніх зустрічей з британськими парламентарями з метою інформування щодо ситуації в Україні через агресію росії, а також взяв участь у Конференції Лейбористської партії країни.

На полях Конференції Лейбористської партії Олександр Корнієнко зустрівся з Державним секретарем у закордонних справах, справах Співдружності та розвитку Девідом Леммі. Поінформував про безпекову ситуацію в Україні, зокрема, про нещодавні атаки по Харкову, Одесі, Павлограду. «Ворожі ракети продовжують тероризувати цивільне населення та руйнувати українські життя. Наші пріоритети залишаються сталими: збройна та фінансова допомоги», — зазначив Перший віцеспікер, висловивши вдячність Великій Британії за практичну підтримку боротьби України з російською агресією.

Олександр Корнієнко також взяв участь у паралельному з конференцією заході — Open Labor Rally. Обговорив зі спільнотою, яка глибоко піклується про геополітичні питання, глобальну безпеку. «Цю тему неможливо обговорювати без України. Я розповів про повсякденне життя українців: відключення електроенергії, безсонні ночі через обстріли та навчання наших дітей серед постійних сирен повітряної тривоги. Висловив вдячність від імені всіх українців за підтримку, яку ми відчуваємо з боку британського народу», — розповів Олександр Корнієнко.

Під час Конференції Лейбористської партії провів зустріч з британськими колегами, зокрема, державним секретарем з питань оборони Великої Британії Джоном Гілі та депутатами Флер Андерсон та Люком Поллардом. «Поінформував про актуальну ситуацію на фронті та ракетні атаки по території України. Підкреслив надзвичайну важливість сталої підтримки, посилення військової допомоги та рішень щодо далекобійних ударів», — зауважив Перший віцеспікер.

Варто відзначити, що в межах Конференції Лейбористської партії відбувся День українських подій, який був, зокрема, присвячений зміцненню стратегічного партнерства між Великою Британією та Україною.

«Був радий відкрити панельну дискусію «Безпека та процвітання — забезпечення довгострокового стратегічного партнерства між Великою Британією та Україною». Акцентував, що питання економіки та військової допомоги є ключовими у цій війні та запорукою справедливої перемоги. У нас вже є досягнення завдяки зброї, яку передали партнери, та хороброму духу українців. І це приклад ефективної взаємодії, якої може бути ще більше», — повідомив Олександр Корнієнко.

Під час свого виступу він також відзначив результати Ukraine Recovery Conference у Лондоні — Конференції, яка об’єднала лідерів і представників держав, компаній та організацій громадянського суспільства навколо теми мобілізації міжнародної підтримки для економічної та соціальної стабілізації України, а також процесу відновлення нашої держави від наслідків російської агресії.

Під час заходу Labour Friends of Ukraine Олександр Корнієнко особисто подякував за підтримку, яку британський народ надає українському. Свій виступ він присвятив двом темам — реальності українців під час війни та військовій допомозі, яка Україні критично необхідна. «Храм Святого Апостола Андрія Первозваного у Бучі, який був освячений Митрополитом Епіфанієм у присутності Посла Великої Британії Мартіна Гарріса, досі залишається символом опору та нагадуванням про страшні дні, коли окупанти вбивали мирних жителів та скоювали геноцид. Вони й досі продовжують це робити на території нашої держави — атакувати ракетами, запускати шахеди та влучати в житлові будинки, навчальні заклади, лікарні», — повідомив Перший віцеспікер, наголосивши на потребі у сильних рішеннях, «які змінять хід війни у бік справедливості». Він наголосив на тому, що Україні потрібен мир — мир, який передбачений запропонованою Формулою Президента України.

Завершуючи свій візит до Великої Британії, Олександр Корнієнко відкрив зустріч у межах Дня українських подій, на якій висловив вдячність за увагу до України та організацію відповідних заходів. «Українці захищають незалежність зброєю. Ми знаємо ціну свободи і як вона здобувається. І ми знаємо те, що ніколи не віддамо нашу волю й жоден сантиметр української землі», — підкреслив він. Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив на тому, що у співпраці можна досягти вагомих результатів, як, «наприклад, звільнення Чорного моря від рф». За його словами, військова допомога, яка надається країнами-партнерами, зокрема, Великою Британією — це одна з фундаментальних основ для перемоги. Підсилення відповідної допомоги може зберегти більше життів громадян України, зупинити російського агресора та звільнити українські території від ворога.

Міжпарламентська діяльність, яка здійснюється Верховною Радою України на постійній основі, забезпечує довготермінове стратегічне партнерство між Україною та країнами світу. Крім того, відповідна активність українського Парламенту сприяє посиленню санкцій проти кремля, збільшує обсяг наданої державами допомоги Україні, включно з військовою та гуманітарною.

«Велика Британія — наш друг і надійний партнер! Завжди пам’ятатимемо, що цей шлях проходимо з підтримкою», — наголосив Олександр Корнієнко.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.