Державна служба України з етнополітики та свободи совісті готує відповідні нормативно-правові акти. Наразі українське суспільство демонструє найвищий рівень відповідальності й спокійно відреагувало на закон, а не менш як дві третини в УПЦ — це конструктивні люди, які не хочуть мати зв’язків з москвою.

Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

«У Державної служби України з етнополітики та свободи совісті є три місяці з моменту підписання закону на розробку нормативно-правових актів. Днями відбулися комітетські слухання з цього приводу. Ми детально обговорювали, що відбувається з підготовкою до практичної реалізації відповідного закону. Побачили, що все буде виконано в зазначені терміни. Тож за три місяці матимемо затверджену Кабміном дієву нормативно-правову базу. Далі почнуть з’являтися розслідування та перші приписи. Щодо звернення до суду, то має минути дев’ять місяців з моменту підписання, це більше ніж достатньо для того, щоб УПЦ визначилася, яким шляхом вона далі піде», — зазначив політик.

За його словами, для УПЦ об’єднання з ПЦУ необов’язкове, головне — розірвати зв’язки з москвою, від чого канонічність не буде втрачена.

«Вони просто не зможуть прикриватися «авторитетом» москви, кремля, але прекрасно можна існувати і без цього. Переконаний, що не менш як дві третини в УПЦ — це люди конструктивні, які не хочуть мати зв’язків з москвою. Можливо, не всі з них готові об’єднуватися з ПЦУ, але цього й не треба. Ті, хто хочуть перейти в ПЦУ, вже переходять. Ці процеси не зупинялися, а з новим законом все певною мірою спроститься. Віряни матимуть більше прав щодо визначення, до якої церкви вони хочуть належати, однак це справи церковні, які швидко не вирішуються. Але цей закон не про церкву, цей закон про зв’язки з ворогом, а ми як держава в церковні справи ніколи не втручалися», — підсумував народний депутат.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.