У цей день 83 роки тому в Києві сталася одна з найбільших трагедій в історії України періоду Другої світової війни. У вересні 1941-го в урочищі Бабин Яр гітлерівські окупанти знищили євреїв, ромів, українців, полонених, цивільних та в’язнів концтаборів. Упродовж двох днів, 29—30 вересня, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення. Загалом з 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста — понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні було вбито майже 34 тисячі осіб. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли ще приблизно 17 тисяч осіб.

Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр — балку на північному заході Києва завдовжки два з половиною кілометра, глибина якої місцями сягала 50 метрів. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30—40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Після того, як рів заповнювався 2—3 шарами тіл розстріляних, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, вбито 100-150 тисяч осіб — євреїв, ромів, караїмів, військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими».

Ми ніколи не забудемо і завжди пам’ятатимемо про цю жахливу трагедію ще й тому, що терор, який зараз відбувається в Україні, має бути зупинений.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.