14 травня 1998 року Президент підписав указ на підтримку ініціативи працівників бібліотечної сфери, а також як знак визнання незамінної ролі бібліотек у розвитку української науки, культури та освіти. Окрім цього, 30 вересня стало професійним святом для всіх бібліотекарів України.

Бібліотека — це одне з найдавніших культурних надбань людства, суть якого є незмінною протягом всієї історії. Любов до книги властива нашому народу здавна, а важливість бібліотек для національної освіти, науки та культури є очевидною для держави. Тому в Україні встановлено особливе свято.

З моменту здобуття Україною незалежності змінилася й роль бібліотек у суспільному житті — від суто просвітницької та ідеологічної до культурологічної, інформаційно-комунікативної та наукової.

ДОВІДКОВО

1037 р. — князь Ярослав Мудрий заснував першу державну бібліотеку на території Софійського собору.

1866 р. — почала працювати Київська міська публічна бібліотека. За роки свого існування заклад змінив кілька назв, а з 2016-го стала Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого.

1918 р. — в Україні засновано Національну бібліотеку Української держави, яка тепер відома як Національна бібліотека України імені Вернадського.

1935 р. — у Харкові відкрився Державний бібліотечний інститут.

1995 р. — засновано Українську бібліотечну асоціацію, метою якої є розвиток бібліотечної справи, забезпечення якісного обслуговування читачів та захист інтересів своїх членів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.