Участь у засіданні бере українська парламентська делегація на чолі з народною депутаткою України Марією Мезенцевою-Федоренко.

Порядком денним сесії передбачено дебати про затримання та засудження Джуліана Ассанжа, дотримання прав людини; про пропаганду та свободу інформації в Європі; вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду. Відбудуться загальні дебати щодо спільного європейського підходу до боротьби із незаконним перевезенням мігрантів і з’ясування долі зниклих безвісти мігрантів, біженців і осіб, які просять притулку.

Надійшли запити на проведення термінових дебатів на тему «Погіршення ситуації з правами людини, верховенством права та демократією в Азербайджані», «Особи, зниклі безвісти внаслідок агресивної війни рф проти України: військовополонені та цивільні особи в полоні» та «Надзвичайна медична та гуманітарна ситуація жінок і дітей у Газі».

Перед Асамблеєю виступлять міністр закордонних справ Республіки Північна Македонія Тімчо Муцунскі та новий генеральний секретар Ради Європи Ален Берсет. Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс, президент Комітету міністрів, представить традиційне повідомлення цього органу та відповість на запитання членів ПАРЄ.

Асамблея також обговорюватиме ситуацію в Ірані та захист іранських правозахисників у державах-членах Ради Європи.

Відбудуться дебати щодо роботи Банку розвитку Ради Європи з реалізації Рейк’явіцької декларації із заявою керуючого Банку Карло Монтічеллі; про дотримання Боснією та Герцеговиною зобов’язань; про ризики та можливості метавсесвіту; про забезпечення права людини на харчування. Остаточний порядок денний Асамблея має ухвалити у перший день сесії.

У програмі сесії відбудеться низка заходів, які ініціює українська делегація, зокрема, 2 жовтня у ПАРЄ відбудеться обговорення на тему «Катування та смерті українських військовополонених та незаконно затриманих цивільних осіб у російському полоні». Мета — привернути увагу міжнародних партнерів до проблеми системних катувань у місцях несвободи українських військовополонених та цивільних осіб, незаконно утримуваних російською федерацією, а також зрозуміти, що держави-члени Ради Європи можуть зробити, щоб зупинити це та притягнути злочинців до відповідальності.

Дадуть відповіді на запитання, братимуть участь та свідчитимуть: Андрій Костін, Генеральний прокурор України; Еліна Штайнерте, експертка Московського механізму ОБСЄ та членкиня Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням; Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA; Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, звільнений з російського полону; Микита Шастун, український захисник, який пережив теракт в Оленівці та був звільнений під час обміну полоненими.

Під час осінньої сесії відбудеться церемонія нагородження Премією Вацлава Гавела з прав людини 2024 року, якою вшановують видатних правозахисників у всьому світі. Переможця буде обрано з-поміж трьох кандидатів. Лауреат премії 2022 року Володимир Кара-Мурза, якого нещодавно було звільнено з-під варти в росії, також виступить із заявою під час церемонії.

Робота осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) буде висвітлена в наступних номерах видання.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.