Це свято є важливим елементом національної ідентичності та гордості кіпріотів.

Упродовж тривалого часу Кіпр перебував під контролем різних імперій, зокрема візантійської, османської та британської. У середині XX століття на Кіпрі зростали націоналістичні настрої, які прагнули до незалежності від британського колоніального правління. У 1955 році розпочалася боротьба за звільнення, очолювана організацією ЕОКА (Національна організація кіпрських борців за свободу). Британський уряд зрештою погодився на переговори. У середині XX століття розпочалися масові рухи за незалежність, які привели до підписання Лондонської та Цюрихської угод 1959 року. Вони стали ключовими документами для здобуття Кіпром незалежності від Британії й визначили основи нової держави і встановили її політичну структуру.
Угода, підписана в Цюриху 11 лютого 1959 року, була укладена між представниками Кіпру, Греції та Туреччини. Основні пункти документа визначали встановлення незалежності Кіпру, гарантію прав меншин (турецької громади) в новій державі, підтвердження територіальної цілісності Кіпру.

Після Цюрихської угоди, 19 лютого 1959 року, була підписана Лондонська угода, в якій брали участь ті самі країни. До документа увійшли статті про створення Республіки Кіпр як незалежної держави з президентом-греком і віце-президентом-турком, встановлення системи управління, що забезпечувала політичні права і греків, і турків на Кіпрі, визначення зовнішніх гарантій безпеки Кіпру, що забезпечувались Грецією, Туреччиною і Великою Британією.

1 жовтня 1960 року Кіпр офіційно став незалежною республікою.

Святкування Дня незалежності включає урочисті паради у великих містах Нікосія, Лімасол і Ларнака, у містах країни відбуваються урочисті церемонії за участі офіційних осіб, різноманітні культурні заходи, театралізовані дійства, що відображають багатий культурний спадок Кіпру. Національне свято не лише нагадує про важливі історичні події, а й підкреслює значення єдності та гідності для кіпріотів, воно символізує прагнення до миру та співіснування на острові, враховуючи політичну ситуацію, пов’язану з поділом Кіпру на північну (турецьку) і південну (грецьку) частини.

Парламент Кіпру, відомий як Палата представників Кіпру, є однопалатним законодавчим органом країни. Вищий законодавчий орган країни має давню історію, що відображає політичні зміни на острові. Він був заснований в 1960 році, коли Кіпр здобув незалежність від Великої Британії. На момент створення парламент складався з 50 депутатів, які обиралися на основі пропорційного представництва. У 1963 році, у зв’язку з конфліктом між греками та турками-кіпріотами, парламент зазнав змін, які призвели до його фактичної зупинки в 1964 році.

Після поділу острова на північну та південну частини у 1974 році, парламент продовжив функціонувати лише на південній частині, де розташовані усі урядові структури Республіки Кіпр.
Сучасний парламент Республіки Кіпр складається з 56 депутатів, які обираються на п’ятирічний термін.

Вибори проходять за змішаною системою з використанням мажоритарної та пропорційної системи. До основних функцій парламенту належать прийняття законодавства, контроль над діяльністю уряду, обговорення й затвердження державного бюджету, представлення інтересів громадян, парламент також має комітети, які займаються різними аспектами законодавства, фінансів, соціальної політики та ін. Постійні комітети займаються різними аспектами законодавства та контролю за діяльністю уряду.

Комітет з питань фінансів і бюджету відповідає за обговорення та затвердження державного бюджету, фінансової політики та економічних питань.

Комітет з питань внутрішніх справ займається законодавством, що стосується громадської безпеки, імміграції та адміністративних питань.

Комітет з питань зовнішньої політики відповідає за обговорення зовнішньої політики, міжнародних відносин і питань безпеки.

Комітет з прав людини і правових питань займається законодавством, що стосується прав людини, правосуддя та правової системи.

Комітет з питань охорони здоров’я обговорює питання, пов’язані з охороною здоров’я, медичною політикою та соціальним забезпеченням

Комітет з питань освіти і культури займається питаннями освіти, культури та молодіжної політики.

Комітет з питань екології та природних ресурсів обговорює екологічні питання, збереження природи та сталий розвиток країни.

Комітет з питань праці та соціального забезпечення займається трудовими правами, соціальним захистом та питаннями зайнятості населення.

Діяльність комітетів відіграє важливу роль у розробці законодавства, контролі за діяльністю уряду та забезпеченні представлення інтересів різних груп населення.

Палата представників Кіпру зазвичай проводить сесійні засідання кілька разів на рік. Основна сесія триває з осені до весни, можуть бути проведені кілька літніх сесій, залежно від потреб і порядку денного.

Республіка Кіпр визнала незалежність України 27 грудня 1991 року. Встановлення дипломатичних відносин відбулося 19 лютого 1992 року. Кіпр є значним торговельним партнером України. Співробітництво в економічній, науковій, технічній та промисловій сферах між Україною та Кіпром відбувається на основі Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Кіпр від 12 січня 2012 року.

У 2024 році українським експортерам, незважаючи на складний транспортно-логістичний чинник, пов’язаний і з широкомасштабною агресією рф проти України, і з особливостями географічного розташування Кіпру, вдається не лише зберегти номенклатуру експорту сільськогосподарських товарів на острів, а й наростити її. За інформацією, оприлюдненою Державною службою статистики Кіпру, обсяг торгівлі товарами між Україною і Кіпром за січень-червень 2024 року становив 53,93 млн євро. Експорт українських товарів на Кіпр за січень-червень 2024 року становить 53,6 млн євро, імпорт з Кіпру до України — 330 тис. євро. Також, за даними Національного банку України, загальний обсяг торгівлі між Україною та Кіпром за І квартал 2024 року становить 35 млн євро.

Значну частку українського експорту традиційно становить аграрна продукція: зернові (ячмінь, кукурудза, суміші пшениці, соя) та вироби з них, соняшник та олія. У І—ІІ кварталах 2024 року частка зазначених експортних позицій становила майже 95%. Решта: інструменти та механізми (1,5%), товари легкої промисловості (1,5%), будівельні матеріали (1%), товари хімічної промисловості (1%). З Кіпру до України імпортують специфічні рослинні жири, продукти харчування (у т. ч. реекспорт).

До широкомасштабного збройного вторгнення рф в Україну Кіпр посідав друге місце за обсягом інвестицій в економіку України.

За даними Нацбанку України, прямі інвестиції Кіпру в Україну за І квартал 2024 рік становили 348,5 млн доларів США. Загальний обсяг інвестицій за 2023 рік становив 1,134 млрд доларів США.

Співпраця в туристичній сфері між Україною та Кіпром відбувається на основі Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про співробітництво в галузі туризму від 10 вересня 2010 року.

З лютого 2022 року через широкомасштабну збройну агресію рф повітряне сполучення в Україні тимчасово зупинено. У 2023 році надано практичне сприяння у встановленні прямих контактів між керівниками туристичних відомств України та Кіпру, а також в організації їхньої зустрічі на полях зустрічі виконавчих органів Всесвітньої туристичної організації (1—2 червня 2023 року, Софія).

З 2006 року на постійній основі функціонує Кіпрсько-українська бізнес-асоціація при Торгово-промисловій палаті Кіпру, основним напрямом роботи якої є розвиток україно-кіпрського ділового співробітництва. У 2013 році започатковано роботу Міжурядової україно-кіпрської комісії, пріоритетними напрямами діяльності якої є розвиток взаємовигідного двостороннього співробітництва у банківській сфері, енергетиці, сільському господарстві та туризмі.

До лютого 2022 року українська громада в Республіці Кіпр налічувала приблизно 4 тисячі осіб — трудових мігрантів, українських сімей, які змінили місце проживання. Після 24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення рф в Україну на територію острова прибуло понад 26 тисяч українців, з яких майже 18 тисяч осіб отримали тимчасовий захист у Республіці Кіпр.

23 березня 2017 року українською громадою створено Асоціацію «Товариство Україно-Кіпрської дружби», яка є першою та поки що єдиною офіційно зареєстрованою на Кіпрі громадою закордонних українців. Асоціація популяризує на острові українську культуру, мову, історію та традиції, сприяє підвищенню іміджу України, постійно привертає увагу міжнародної спільноти до війни проти України, а також веде активну волонтерську діяльність, організовує заходи зі збору гуманітарної допомоги для України, надає всебічне сприяння українцям, які вимушено переселились до Республіки Кіпр через війну проти України.

Волонтерським активом створено низку українських волонтерських культурно-освітніх осередків, у т. ч. Український дім та Кіномайстерня у Пафосі, освітній простір «Крила» у Лімасолі, культурний простір «Обійми» у Ларнаці, а також благодійну організацію «Deeds4kids», яка організовує та проводить безоплатні арт-курси, у т. ч. з метою психологічної підтримки українських дітей. Набув розвитку й український рух пластунів. Наприкінці 2023 року у Лімасолі відкрито уже третій гурток Пласту для дітей та юнацтва, перший — у 2020 році у Лімасолі, другий — у 2022 році у Нікосії.

Республіка Кіпр продовжила до 4 березня 2025 року дію тимчасового захисту для осіб, які вимушено покинули Україну 24 лютого 2022 року через повномасштабне вторгнення.

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Кіпр створена 18 листопада 2019 року, керівник групи — Олександр Ткаченко, фракція політичної партії «Слуга народу».

«Кіпрська парламентська газета» (Kypriaki Voulaios Efimerida)

Офіційне парламентське видання Кіпру називається «Кіпрська парламентська газета» (Kypriaki Voulaios Efimerida) була заснована у 1960 році, коли Кіпр здобув незалежність.

Це видання публікує протоколи засідань парламенту, законопроєкти та іншу важливу інформацію, пов’язану з діяльністю парламенту.

Газета виходить регулярно, зазвичай раз на тиждень, однак частота виходів напряму залежить від парламентських сесій та актуальних подій, участь у яких бере парламент республіки.

Основна тематика видання зосереджена на питаннях оприлюднення протоколів засідань парламенту, законопроєктів та їх обговорення, інформації про діяльність парламентських комітетів, офіційних оголошень та повідомлень, аналізу законодавчих ініціатив та політичних подій тощо. Видання є важливим інструментом для забезпечення прозорості та підзвітності парламентської діяльності.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.