Свято започатковане з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала це свято на «День захисників і захисниць України».

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», який змінює дати державних свят відповідно до новоюліанського церковного календаря.

День захисників і захисниць України перенесено на 1 жовтня (з 14 жовтня), бо це свято пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці. 

Уперше українці відзначили День захисника України 14 жовтня 2014 року під гаслом «Сила нескорених».

У 2022-му, після повномасштабного вторгнення рф, українські воїни вкотре продемонстрували свою силу та незламність.

Сучасна російсько-українська війна триває від 2014 року.

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022-го остаточно зірвало маску з агресивного режиму рф і відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат України в боротьбі за суверенітет і соборність.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці має й іншу назву — Козацька Покрова. Козаки вірили, що свята Покрова Пресвятої Богородиці охороняє їх, вважали її своєю заступницею і покровителькою. Історично цього дня було прийнято згадувати і віддавати належне козацькій доблесті. Саме в цей день на Січі обирали нового отамана і влаштовували свято козацької мужності та відваги.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.