Він зазначив, що збереження ментального здоров’я ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин полеглих є надважливим завданням для Мінветеранів. Адже від ментального здоров’я передусім залежать емоційний стан, формування міжособистісних стосунків, продуктивність, самовизначення кожної людини, перспективи демографічного, соціального, економічного розвитку нашої країни.

«Психічний стан населення країни впливає на реалізацію цілей суспільства в цілому, на рівень загального добробуту. Після завершення війни Україна стане країною ветеранів і ветеранок, тож ми маємо адаптувати суспільство до ветеранів, а не ветеранів до суспільства. Складовою такої адаптації є підготовка суспільства для можливості надання соціально-психологічної підтримки ветеранам і ветеранкам у громадах», — наголосив Фархад Фархадов.

Заступник міністра поінформував про можливості, які наразі пропонує Мінветеранів у напрямі психологічної реабілітації та підтримки.

Насамперед це запровадження безоплатної психологічної допомоги для ветеранів та їхніх родин. Зокрема, Мінветеранів відшкодовуватиме вартість наданих послуг спеціалізованим закладам різних форм власності, у тому числі й фізичним особам—підприємцям, які надають такі послуги з психологічної допомоги. На сьогодні до відповідного реєстру внесено 31 суб’єкт надання послуг із психологічної допомоги, зокрема 76 фахівців з надання послуг із психологічної допомоги.

До сфери управління Мінветеранів належать п’ять центрів соціально-психологічної реабілітації:

- Бородянський центр соціально-психологічної реабілітації населення;

- Іванківський центр соціально-психологічної реабілітації населення;

- Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення;

- Соціально-психологічний центр м. Славутича;

- Центр соціально-психологічної реабілітації населення у м. Коростені.

Центрами проводяться різноманітні заходи із надання соціальних та психологічних послуг ветеранам та членам їхніх сімей у межах соціальної адаптації, відновлення та підтримання психічного здоров’я, запобігання, вирішення, подолання кризових ситуацій та їх наслідків.

Ще один інструмент Мінветеранів — діагностична система MARTA. За її допомогою можна провести первинний скринінг станів психічного здоров’я не тільки для ветеранів, а й для членів їхніх родин та цивільних осіб. Система є простою у використанні, де необхідно пройти тест, після якого отримуються результати, розповів Фархад Фархадов.

Також під час робочого візиту до Чернівців Фархад Фархадов разом із керівництвом Чернівецької ОВА відвідав міський Центр підтримки ветеранів «Місце сили» та один із медичних закладів, де відновлюють здоров’я поранені Захисники і Захисниці України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.