Чимало іноземців виявили готовність захищати нашу країну від російських загарбників. Тож питання набуття ними громадянства України та дозволу імміграції стало дуже актуальним.

Наша Конституція визначає, що в Україні існує єдине громадянство. А після введення воєнного стану постало питання законності перебування в Україні осіб, пов’язаних із країною-агресором. Офіс Омбудсмана України надавав пропозиції щодо внесення змін до законодавства. Верховна Рада ухвалила закон України № 3897-IX, яким внесла зміни до кількох законів.

Нині іноземці, які проходять/проходили військову службу за контрактом в Україні, зможуть подати декларацію про відмову від іноземного громадянства замість зобов’язання його припинити.

Така ж можливість передбачається і для іноземців, які є чоловіком або дружиною військовослужбовця, який загинув при виконанні службових обов’язків.

Запроваджується право на отримання дозволу на імміграцію поза квотою одному з подружжя, якщо другий із подружжя є загиблим/померлим громадянином України — військовослужбовцем у ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту або Нацгвардії України. Таке право надається, якщо такий іноземець звернеться із заявою у період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.

Права людини та штучний інтелект: досвід інших країн

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець долучився до Міжнародної конференції Асоціації омбудсманів Середземномор’я «Захист прав людини в цифрову еру та в соціальних мережах». За програмою конференції взяв участь у трьох сесіях, головні теми яких — штучний інтелект, новітні технології у контексті прав людини, де, зокрема, обговорювалися новації, правові, демократичні та етичні аспекти. Враховуючи контекст збереження персональних даних і дотримання прав людини, ці теми потребують посиленої уваги.

Офіс Омбудсмана здійснив моніторинговий візит до відділу поліцейської діяльності на Волині

Працівники Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили моніторинг Відділу поліцейської діяльності № 1 Володимирського районного відділу поліції у Волинській області, де вивчали стан додержання прав відвідувачів, затриманих і доставлених до відділу поліції. У приміщенні наявні інформстенди, зокрема, щодо днів прийому громадян, інформація про порядок звернення до Уповноваженого.
Серед порушень: відсутня окрема кімната для побачення затриманих осіб із захисниками, не всі вогнегасники розміщені згідно з вимогами Правил експлуатації, відсутні попереджувальні таблички на дверях, які сповіщають про ведення відеонагляду. Виявлені порушення відділ поліції має усунути у вказані терміни.

Офіс Омбудсмана України.