Робочий візит Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Мексиканських Сполучених Штатів, де він взяв участь в інавгурації новообраної президентки цієї країни Клаудії Шейнбаум, розпочався із зустрічі з Президентом Сенату Мексики Херардо Фернандесом Норонья.

Спікер мексиканського Сенату назвав приїзд свого українського колеги до Мехіко історичним, враховуючи той факт, що це перший візит очільника українського Парламенту до латиноамериканського регіону і, зокрема, до Мексики. 

Руслан Стефанчук висловив вдячність мексиканському народу, парламенту і уряду Мексики за послідовну підтримку України в міжнародних організаціях, зокрема в ООН.

Водночас Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що Мексика, яка послідовно сповідує принципи поваги до територіальної цілісності і суверенітету, відіграватиме активнішу роль у справі повернення в Україну справедливого і тривалого миру. Він передав запрошення від Президента України Президентці Мексики взяти участь у другому Саміті миру, зробивши у такий спосіб вагомий внесок у повернення миру в Україну.

«Україна як ніхто інший зацікавлена у цьому. Справедливого миру можна досягнути спільними та консолідованими зусиллями всього міжнародного співтовариства, спрямованими на послідовну реалізацію Формули миру Президента Зеленського», — наголосив Руслан Стефанчук.

За словами Спікера Парламенту України, усім, хто щиро прагне зробити внесок у завершення війни, яку розв’язала росія, слід чітко розуміти, хто є агресором, а хто — жертвою агресії.

Також Голова Верховної Ради України детально поінформував свого мексиканського колегу про злочини, які вчиняються російською федерацією проти мирних мешканців України, про щоденні атаки на наші лікарні, школи, дитячі садочки.

Також Руслан Стефанчук запросив Херардо Фернандеса Норонья взяти участь у Третьому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, що відбудеться 23—24 жовтня цього року у столиці Латвії Ризі. Також Спікер українського Парламенту запросив Президента Сенату Мексики відвідати Україну у зручний для нього час.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.