Зустріч стала можливою у співпраці з Європейським Парламентом, National Democratic Institute та за підтримки USAID.

Як зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, обговорили наступний раунд Діалогу Жана Моне та підготовку до його проведення. «Цей формат важливий для нас та сприяє пошуку консенсусів для певних рішень. Висновки, прийняті під час останнього Діалогу, стали порядком денним для нашої політичної роботи», — підкреслив Олександр Корнієнко.

Своєю чергою Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк наголосила: «На наступному раунді Діалогів Моне, який заплановано провести до кінця року, найважливішими питаннями мають стати: дотримання регламенту, всіх демократичних процедур і стандартів у роботі Верховної Ради. Відкритість, прозорість і плюралізм. Ефективна і стійка парламентська демократія — це дуже важливий критерій в контексті переговорів про вступ України до Євросоюзу».

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував Пету Коксу за його рекомендації, над якими Апарат постійно працює, і більшість із них вже реалізовані. Також він висловив подяку народним депутатам України та працівникам Апарату, працівникам державних установ та підприємств, що забезпечують безперебійну роботу Верховної Ради України особливо протягом повномасштабного вторгнення.

Станом на сьогодні Апаратом підготовлено нову структуру, яка відповідає вимогам сьогодення. Під час її розробки вивчались приклади та досвід і парламентів ЄС, і світу. Підготовлено порядок управління майном та пропозиції щодо нових відзнак Парламенту.

В управлінні кадрів уже створено відділ по роботі з ветеранами війни та праці. Опрацьовано питання щодо залучення демобілізованих з лав ЗСУ осіб, зокрема і людей з інвалідністю, до роботи в Апараті. Найближчим часом про це буде оголошено суспільству.

Окремий проєкт — Центр державності. Він функціонуватиме з метою залучення молоді, донесення інформації про роботу Парламенту, історію парламентаризму, де також буде і музей, бібліотека тощо. 
Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко поінформував Пета Кокса про виконання висновків попередньої десятої зустрічі, яка відбулася пів року тому у Львові. Там була висловлена домовленість продовжувати пошук алгоритмів належного висвітлення діяльності Верховної Ради України з додержанням балансу між відкритістю і інтересами безпеки. Це було реалізовано: по-перше, в акредитованих журналістів попри воєнний стан з’явився доступ до роботи Парламенту під час пленарних засідань. По-друге, Парламент повернувся до практики проведення «Години запитань до Уряду».

Уже наступного тижня в Брюсселі відбуватимуться двосторонні зустрічі представників Європейської комісії та України, на яких обговорюватимуть реформу державного управління і функціонування демократичних інституцій, зокрема Парламенту. «Мова про ключові напрямки: прозорість та підзвітність, доброчесність і ефективність», — додав Сергій Кальченко.

ДОВІДКОВО

Діалоги Моне — зустрічі високого рівня між Верховною Радою України та Європейським Парламентом, спрямовані на реалізацію реформи Українського Парламенту.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.