Під час заходу учасники зупинилися на питаннях ролі та можливостей молоді на шляху інтеграції України до Європейського Союзу, залучення нового покоління до публічного врядування та державотворення загалом.

«Саме молодому поколінню в ЄС жити довше, ніж нам, якщо говорити відверто. Тому саме їм зараз вчитися, дізнаватися, як працює Євросоюз і що це означає для країни, щоб надалі безпосередньо цим займатися», — зазначив у своєму виступі Олександр Корнієнко.

За його словами, наразі існують виклики, які потребують вирішення. Вони стосуються створення умов для молоді, які заохочуватимуть нову генерацію українців розбудовувати державу, а також їх залучення до публічного врядування та роботі в державному секторі. Окрема увага — питанню освіти.

«У статусі повноправних членів ЄС нас очікують квоти в різних європейських структурах — тут не справитися без напливу нових кадрів. Але зараз системи для молоді закриті. Плануємо зміни в державній службі, які дозволять більше відчинити двері для молоді та залучити їх», — зауважив Перший віцеспікер.

Навіть в умовах широкомасштабного воєнного вторгнення росії Україна продовжує працювати над тим, щоб дати молоді більше можливостей. «У нас амбітні плани реформування публічного врядування, зокрема для залучення молодих спеціалістів. Уже другий рік реалізовуємо реформу справедливої оплати праці», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України, додавши, що молодь не лише майбутнє України, а й теперішнє.

ДОВІДКОВО

Форум «Європейська інтеграція та молодь: від викликів до можливостей» було організовано Центром політико-правових реформ у партнерстві з Платформою Публічної Дипломатії та Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN в межах проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.