Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із членкинями Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Іриною Геращенко та Марією Іоновою зустрілися у Брюсселі з євродепутатом від Литви Андрюсом Кубілюсом. Андрюс Кубілюс є номінантом на нову посаду в Єврокомісії — єврокомісара з питань оборони. Він давній і відданий друг України, який послідовно підтримує нашу державу в Європейському парламенті та інших ініціативах. Українські депутатки подякували Андрюсу Кубілюсу за його зусилля і роботу для допомоги Україні у Європарламенті попереднього скликання. Також за створену ним ініціативу United4Ukraine. Це мережа європарламентаріїв, об’єднаних для допомоги Україні, щоби посилити її спроможність протистояти ворогу.

Під час зустрічі говорили про виклики, які стоять перед Україною.

«Важливо, що сьогодні Європейський Союз і, зокрема, президентка Європейської комісії усвідомлюють масштаби викликів перед Україною. Урсула фон дер Ляєн запропонувала створити посаду окремого комісара з питань оборони. Вони розуміють пріоритети, щоби європейські країни могли максимально ефективно працювати над закупівлею зброї; для взаємодії з Північноатлантичним Альянсом у спільному виробництві озброєння, не дублюючи функцій, але демонструючи максимальну ефективність», — сказала голова Комітету.

Вона переконана, що ця спільнодія і належна координація зусиль дадуть результат не тільки для зміцнення оборонних спроможностей Європейського Союзу, а й для України.

«Україна сьогодні є фронтиром для того, щоби Євросоюз міг почуватися у безпеці. І цей фронтир дає сьогодні можливість Європейському Союзу зосереджуватися на своїх питаннях. Тому допомога Україні — це не лише наш інтерес. Це питання безпеки і самого ЄС», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Учасники зустрічі обговорили також планування наступного бюджету Євросоюзу.

«Уже зараз починається підготовка Європейською комісією наступного бюджету ЄС, який запрацює з 2028 року. Тому важливо вже працювати з країнами-членами, але, водночас, із Єврокомісією щодо створення для України додаткового інструменту фінансової підтримки, який буде виходити за рамки того, що Європейський Союз пропонує для країн-кандидаток. Адже нам потрібно буде справлятися з наслідками війни після нашої Перемоги», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.