Вона виступила у дискусії «Нова реальність, та сама стара казка? Розширення ЄС на Схід у контексті нової Європейської комісії».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну в політиці Європейського Союзу відбувся тектонічний зсув. Відкриття перемовин про вступ з Україною та Молдовою, надання кандидатського статусу Грузії та розблокування руху держав Західних Балкан дало унікальний імпульс для розвитку не лише країн-кандидаток, а й самого Євросоюзу.

«Я справді вірю в те, що Європейський Союз із державами, які зараз на шляху інтеграції, буде найсильнішою економікою у світі. Він буде значно сильнішим як геополітично, так і з точки зору безпеки. Тому ми принесемо те, від чого виграють усі нинішні країни—члени ЄС», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона зауважила, що жодна з країн, які зараз рухаються до членства в ЄС, не повинна стати заручницею реформ всередині Євросоюзу. Тому ЄС має визначити внутрішні пріоритети і провести цю роботу так, щоби вона не завадила процесу розширення. Зрештою, у реформах зацікавлені не лише країни-кандидатки, а й сам Європейський Союз, щоби бути ще ефективнішим. Важливо також зберегти підтримку євроінтеграції у країнах-кандидатках і не дати можливості росії використати будь-яке зволікання на свою користь і на користь того, щоби посіяти сумніви у цінності Євросоюзу та цінностях, на яких він побудований. «Ми маємо визнати, що деякі країни жертвують цінностями заради своїх короткострокових інтересів. І ви (ЄС) досі не знайшли ефективного механізму протидії цьому. Бо якщо поступатися цінностями заради добробуту і безпеки — є ризик втратити усе: і цінності, і безпеку та добробут», — наголосила голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також закликала ЄС докласти усіх зусиль, щоби забезпечити перемогу над росією на території України і не дати російській війні розплескатися по континенту. А це важка робота, яка потребує лідерства і зусиль. Вона також потребує стійкої комунікації із європейськими суспільствами про важливість підтримки України. «Це вимагає сміливості, волі і стратегії. І я сподіваюся, що ми більше не живемо в полоні старих казок, як це вказано у назві дискусії», — сказала голова Комітету. Вона додала, що не вірить у жодні гарантії безпеки для України окрім членства в НАТО.

«Більше того, не має інших гарантій для стабільного і тривалого миру в Європі, як членство України в НАТО. З усією повагою до гарантій, меморандумів та угод, підписаних з понад тридцятьма країнами, вони не дають реальних безпекових гарантій, а лише обіцянку підтримки, якщо Україна буде атакована. Ми вже були там — із Будапештським меморандумом. І ми засвоїли цей болючий урок», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також застерегла бути обережними із припущеннями щодо того, що Україна може не виграти цю війну.

«Бо це не Україна, а Захід може не виграти. Це ЄС та НАТО можуть бути неспроможними допомогти країні, яка обрала боротьбу за можливість обирати свій шлях — демократії, добробуту, розвитку. І якщо ми разом програємо — боюся, тоді доведеться говорити про справжню, негібридну війну на території європейських країн», — підсумувала голова Комітету.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.