Це рішення привітав Омбудсман України Дмитро Лубінець, який перед цим мав виступ на Парламентській самблеї Ради Європи.

«Лише вчора закликав підтримати цю резолюцію: сьогодні маємо позитивне рішення одноголосно — 74 голосами!» — прокоментував Лубінець.

Резолюція вимагає від росії дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права. Це важливий крок, який допоможе знайти і звільнити з полону рф військовополонених, а також незаконно затриманих цивільних українців.

Понад 4700 екологічних злочинів на 64 мільярди доларів скоїла росія в Україні

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у межах робочої поїздки до Азербайджану виступив на Міжнародному Бакинському форумі омбудсманів з питань зміни клімату та прав людини. Де розповів, що росія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на 64 млрд доларів, що призвело до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдало шкоди природно-заповідному фонду України.

Також на заході обговорили вплив замінувань на екологію: внаслідок російської збройної агресії Україна є найбільш замінованою державою світу. Лише з 24 лютого 2022 року від підриву мін та вибухонебезпечних предметів загинули 309 осіб. Майже 142 тисячі км2 вважаються потенційно замінованими.

«Що довше окупанти залишатимуться в Україні, то швидше змінюватиметься клімат усієї планети, адже війни завдають непоправної шкоди довкіллю», — підсумував Дмитро Лубінець.

На Батьківщину вдалося повернути українських діток!

Повернення 9 дітей та 20-річного юнака із братом відбулося в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA. Вік повернутих від 13 до 17 років. Деякі з них мають інвалідність та тяжкі захворювання.

Працівники Офісу Омбудсмана зустріли дітей, яких із батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту та окупанти. Повернуті українці з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму. Деякі з повернутих дітей на початок повномасштабного російського вторгнення в Україну перебували в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Згодом їх окупаційна влада вивозила до  Скадовська та росії.

На щастя, за посередництва Держави Катар вдалося дітей возз’єднати із родинами, з якими на тривалий час розлучили росіяни.

Один із хлопців, який повернувся на рідну землю, втратив тата, який захищав Україну під час російського вторгнення. А дехто з дітей нарешті за тривалий час обійме рідних, які віддано несуть службу в різних структурах України.

Офіс Омбудсмана України дякує дотичним державним органам за чудову співпрацю, яка принесла гарний результат.

Офіс Омбудсмана України.