Захід відбувся у Львові в межах Ukrainian Resilience Week та за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», програми «U-LEAD з Європою» та проєкту UNIDO.

Під час свого виступу Олександр Корнієнко зауважив, що реформа місцевого самоврядування, децентралізація має починатися з ресурсу, фінансів, тобто можливостей кожної громади розвиватися відповідно до своєї стратегії. «У своєму зворотному зв’язку, міжнародні партнери завжди наголошують, що реформа місцевого самоврядування і децентралізації починається з ресурсу. І ми дійсно спочатку розпочали з фінансових можливостей», — повідомив Олександр Корнієнко.

Водночас, за його словами, в умовах широкомасштабного вторгнення потрібно знаходити відповідні баланси: між завданнями центрального рівня і розвитком місцевих громад, адже нині 100 відсотків видатків державного бюджету спрямовують на оборонні потреби.

У межах участі у сесії на тему «Євроінтеграція для органів місцевого самоврядування: чого чекати, до чого готуватися» Перший віцеспікер зосередив свій виступ, зокрема, на питанні розвитку органів місцевого самоврядування на шляху до євроінтеграції. Вступ до Європейського Союзу, за його словами, відкриває значні перспективи для українських громад. Водночас для успіху української євроінтеграції велике значення має реформа децентралізації.

Основні акценти з виступу Першого заступника Голови Верховної Ради України:

- Кожен має усвідомлювати, що в ЄС вступає вся Україна, кожен її громадянин. Потрібно розуміти, що дасть громадянство ЄС, якими будуть нові права та обов’язки, зокрема, для кожного органу влади й місцевого самоврядування.

- Децентралізація — невід’ємна частина євроінтеграції. Реформа публічного врядування відбуватиметься відповідно до європейського законодавства.

- Сталість роботи на місцях — один із головних критеріїв. Парламент працює над справедливою системою оплати праці публічної служби та над іншими аспектами в контексті цього питання.

- Потрібно збільшувати спроможності на рівні держави та громад, підсилюючи кадровий склад англомовними спеціалістами та проєктними менеджерами для їх участі у проєктах розвитку, зокрема, за рахунок партнерських коштів.

- Центральна і місцева влада залишаються партнерами. Згуртованість потрібна на кожному етапі розвитку.

- Є потреба у великій кількості кваліфікованих кадрів від України — для роботи в європейських структурах після отримання нашою країною статусу члена ЄС.

Завершуючи свій виступ, Олександр Корнієнко наголосив на високій оцінці партнерами розвитку України та роботи Парламенту. «Кожен й кожна з нас робить багато для Перемоги. Давайте далі ефективно працювати для досягнення наших цілей», — резюмував він, подякувавши організаторам та партнерам заходу за його проведення.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.