Вони обговорили порядок денний і проблемні питання освіти українських дітей, які тимчасово перебувають за кордоном, зокрема в Польщі.

Зустріч відбулася за підсумками Парламентської асамблеї Україна-Польща та робочих зустрічей Віце-спікерки, проведених під час візиту до Варшави у вересні цього року.

За словами Олени Кондратюк, освіта українських дітей, її доступність та якість в умовах повномасштабного вторгнення росії є дуже важливими.

«Завдання, що стоять перед двома міністерствами освіти — українським та польським — налагодити співпрацю і спільну систему координат, щоб українські діти в Польщі соціалізувалися та адаптувалися до навчання в польській системі шкільної освіти. Проте не втрачали б української ідентичності і зберігали зв’язок з Україною», — підкреслила Віцеспікерка Верховної Ради.

«Треба дати можливість українським дітям, яких тимчасово прихистила Польща, вчити українську мову», — додала Олена Кондратюк.

Учасники зустрічі відзначили, що необхідно задіяти всі форми навчання наших дітей за кордоном за українськими державними освітнім і мовним стандартами, зокрема в Польщі. Такими є дистанційна форма за повною програмою та скороченою програмою «Українознавчий компонент». Також сімейна форма освіти, або екстернатом на базі Міжнародної української школи та неформальна освіта від громадських організацій українців за кордоном.

Олена Кондратюк та Оксен Лісовий також обговорили нострифікацію дипломів для українських вчителів у Польщі.

«Щиро дякуємо колегам з Уряду Польщі, які йдуть назустріч і докладають зусиль, аби зменшити вартість і тривалість цієї процедури для наших громадян! Розраховуємо, що наші педагоги матимуть більше можливостей працювати за фахом у польських школах для викладання українською мовою», — наголосила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.