На виконання норм Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» 30 вересня 2024 року народними депутатами України — членами Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було зареєстровано п’ять проєктів постанов Верховної Ради України щодо перейменування окремих міст та районів, які були підтримані Комітетом, а саме:

- про перейменування міста Синельникове Синельниківського району Дніпропетровської області на місто Ріднопілля та Синельниківського району Дніпропетровської області на Ріднопільський район (реєстр. № 12081);

- про перейменування міста Павлоград Павлоградського району Дніпропетровської області на місто Матвіїв та Павлоградського району Дніпропетровської області на Матвіївський район (реєстр. № 12082);

- про перейменування міста Южноукраїнськ Вознесенського району Миколаївської області на місто Гард (реєстр. № 12083);

- про перейменування міста Южне Одеського району Одеської області на місто Порт-Анненталь (реєстр. № 12084);

- про перейменування міста Первомайськ Первомайського району Миколаївської області на місто Ольвіополь та Первомайського району Миколаївської області на Ольвіопольський район (реєстр. № 12085).

За наслідками розгляду цих питань на засіданнях 21 лютого, 20 березня та 10 квітня 2024 року Комітет рекомендує Верховній Раді України перейменувати зазначені міста та райони, прийнявши в цілому відповідні проєкти постанов.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.