Це одна з найдавніших зустрічей лідерів Центральної та Східної Європи. Захід об’єднав ключових лідерів і зацікавлених осіб з регіону, Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та світу з метою просування реальних змін та обговорення можливостей, політики та інвестиційних питань, що становлять взаємний інтерес.

«Усі дискусії про відновлення України закінчуються обговоренням про те, як швидко досягти справедливого завершення війни. Для нас відповідь очевидна — збільшити та посилити військову допомогу», — наголосив Перший віцеспікер.

У межах Саміту Олександр Корнієнко взяв участь у панелі на тему «Реформувати та відбудувати: шлях України до економічного відновлення та інтеграції в ЄС», під час якої підкреслив:

«Все сходиться до закінчення війни, що напряму залежить від постачання зброї та сильних рішень... Водночас наш принцип відбудови — це не відбудувати як було, а краще».

Учасники панелі обговорили економіку України, наповнення бюджету країни, зокрема, за рахунок підтримки партнерів. Зупинилися також на питанні розвитку military-tech сегменту та євроінтеграційному процесі України. Окрема увага — викликам та можливостям України, цінності нашої держави для Європи.

На полях GLOBSEC Tatra Summit 2024 Олександр Корнієнко зустрівся з європарламентаркою зі Словаччини Веронікою Остріхоновою (партія «Progresivne Slovensko» та європарламентаркою з Чеської Республіки Дануше Нерудовою (партія «Starostove a nezavisli»).

«У нашому діалозі фокус був спрямований на обговорення підтримки України в Європейському Парламенті. Подякував за ухвалення потужних резолюцій в контексті українських питань», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України. Під час зустрічі з колегами Олександр Корнієнко акцентував на євроінтеграційному процесі України, зокрема, на вже досягнутих рішеннях та наступних кроках нашої держави.

«Прагнемо зробити все необхідне, щоб якнайшвидше стати повноправними членами ЄС. Це вибір нашого народу, який хоче стати частиною європейської родини. Нам є що дати Європі. Разом здатні зробити набагато більше», — зазначив Перший віцеспікер.

Також під час GLOBSEC Tatra Summit 2024 Олександр Корнієнко долучився до двох надважливих обговорень — щодо приватно-публічного партнерства і ринків капіталу Східної й Центральної Європи. Відповідні обговорення відбулися під час панелі «Зв’язки з капіталом: покращення фінансування країн Центральної та Східної Європи».

Зокрема, порушувалися такі питання:

д яка конкретна політика або стимули можуть заохотити комерційні банки збільшити обсяги фінансування в регіоні;

д як комерційні банки можуть використовувати технології для підвищення ефективності та покращення якості обслуговування клієнтів в умовах економічної нестабільності;

д як співпраця між комерційними банками та іншими фінансовими установами може покращити інтеграцію ринків капіталу в Європі.

Особливу увагу звертали на діджиталізацію економіки, зокрема української.

«Україна демонструє відверто високий рівень в ІТ, зокрема нашого інтернет-банкінгу, можливостей, умов. Є дуже вдалі стартапи від наших розробників. Наша держава рухається до ЄС з певними досягненнями, якими ми можемо поділитися та інтегрувати наш досвід по всій Європі — сприяти її розвитку», — резюмував Олександр Корнієнко.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.