Основна тема дискусії — консолідація зусиль задля продовження реформ.

У вступному слові Олександр Корнієнко наголосив, що в умовах повномасштабного вторгнення вкрай важливо продовжувати розвивати українські громади та території, рухаючи вперед реформу децентралізації.

«Це визнана і партнерами, а головне — українським суспільством, реформа. Попри всі проблеми, які щодня створює усім нам війна, маємо обговорювати, напрацьовувати й готуватися до реалізації важливих кроків реформи вже зараз. Зокрема, серед завдань переглянути й ухвалені рішення, щоб актуалізувати їх до наявних умов й ситуації», — зазначив Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер зауважив, що Концепція та план виконання реформи децентралізації потребують оновлення, а повномасштабне вторгнення поставило перед країною і громадами нові складні виклики. «Маємо разом шукати відповіді і в сесійній залі, і на місцях, і в експертному середовищі», — сказав він.

Олександр Корнієнко нагадав, що цього тижня у Брюсселі відбуватиметься скринінгова сесія щодо відповідності українського законодавства праву Європейського Союзу за такими розділами, як «Реформа державного управління» та «Функціонування демократичних інституцій». «Прийняття і подальший рух за цими важливими дорожніми картами дасть нам можливість максимально на-близити законодавчий та управлінський рівень багаторівневого врядування до найкращих європейських стандартів», — повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Завершуючи свій виступ, Перший віцеспікер звернув увагу на важливе завдання.

«Попри війну маємо вдосконалювати, займатися розвитком і рухатися в бік сильної держави. Сильна держава — це також і спроможні громади, що дасть змогу водночас більше підтримувати армію», — наголосив він.

Олександр Корнієнко подякував партнерам держави за підтримку, а організаторам заходу — за проведення важливого обговорення.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.