У доповіді щодо України Моніторингова місія ООН з прав людини повідомила про нові факти порушення росіянами Женевських конвенцій та МГП.

Доповідь, яка охоплює період з 1 червня до 31 серпня 2024 року, має зафіксовані факти катування та жорстокого поводження з українськими військовополоненими у місцях утримання на ТОТ та на території рф. ООН відомо про те, що російська влада піддає українських військовополонених систематичним катуванням і жорстокому поводженню. Окрім фізичних тортур, стало відомо і про підбурювання собак нападати на українських військовополонених.

Чимало процедур у ворожому полоні пов’язані з приниженням гідності: полонених змушували заучувати та співати російські патріотичні пісні або вигукувати проросійські гасла.

Представники Офісу Омбудсмана України взяли участь у конференції військових омбудсманів

У Берліні відбулася кількаденна міжнародна конференція військових омбудсманів. Серед учасників — 37 країн та 5 міжнародних організацій (DCAF, Frontex, Atlantic Council, EUROMIL, Center for International Peace Operations). Участь у ній взяв представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки та оборони Юрій Ковбаса та директор департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їхніх родин Станіслав Куліш. Насамперед вони подякували військовим омбудсманам Канади і Норвегії за потужну підтримку України з боку їхніх країн.

Юрій Ковбаса також виступив на другій сесії з питань роботи щодо підтримки сімей військових. У виступі повідомив про злочини, які вчиняє рф, в яких умовах утримуються українські військовополонені і незаконно затримані цивільні українці.

Представник Уповноваженого закликав міжнародну спільноту допомогти нашій країні у поверненні українців додому, що передбачає пункт 4 Формули миру, посилити тиск на рф та долучатися до проєктів допомоги ветеранам та їхнім родинам.

Персональні дані 10 тисяч осіб були в небезпеці

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що персональні дані 10 тисяч осіб були в небезпеці.

«Ми виявили, що на офіційному вебсайті одного із водопостачальних підприємств України оприлюднено інформацію, яка містила персональні дані боржників. У зв’язку з цим направили обов’язкову для виконання вимогу щодо видалення оприлюднених персональних даних», — зазначив Уповноважений.

Тож право на захист персональних даних понад 10 тисяч споживачів житлово-комунальних послуг вдалося поновити.

Офіс Омбудсмана України.