Ініціатором заснування стало Міністерство юстиції України, яке прагнуло підкреслити значущість професії юриста для розвитку правової держави та утвердження принципів законності, справедливості й захисту прав людини.

Сьогодні — це основне професійне свято усіх служителів Феміди, воно об’єднує юристів різних сфер діяльності, які стоять на захисті прав та свобод громадян, організовують правову роботу служби, яка спрямована на правильне застосування і неухильне дотримання вимог законодавства та запобігає їх невиконанню. 

День юриста — це свято для всіх, хто працює в юридичній галузі: судді, прокурори, адвокати, слідчі, нотаріуси, юрисконсульти, вчені-правознавці та всі інші, хто займається правовою діяльністю.

Головним завданням усіх юристів України завжди було і є забезпечення принципів верховенства права, вдосконалення законодавства відповідно до стандартів Європейському Союзу, посилення правових гарантій захисту різних верств суспільства, підвищення правової культури населення, що є запорукою досягнення спільної мети всіх українців — побудови сучасної правової справедливої до кожного громадянина держави України.

День юриста є не лише приводом для привітань фахівців, а й можливістю звернути увагу на роль права в суспільстві та важливість дотримання правових норм для побудови демократичної і правової держави.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.