Українська делегація, до складу якої увійшли народні депутати Сергій Бабак, Юрій Кісєль, Євгенія Кравчук, Олександр Качура, Олексій Устенко, Владлен Неклюдов, Олександр Санченко, Сергій Колебошин, Олександр Гайду, Степан Чернявський, Вадим Галайчук, Олена Копанчук, провела низку зустрічей з депутатами Європарламенту та колегами з країн ЄС. Про це повідомляє член української делегації, Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«5—6 жовтня у Португалії пройшов конгрес партії Альянс лібералів і демократів за Європу (ALDE) та вибори до її керівництва. Участь у такому заході дозволяє нам, як народним депутатам, порушувати питання безпеки в Європі та підтримки України. Серед подій конгресу виділю дві найголовніші: вибори віцепрезидентки ALDE та голосування за декларацію щодо посилення підтримки України.

Від України на посаду віцепрезидентки європейської партії ALDE балотувалася заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук. Колега отримала необхідну кількість голосів та була обрана на посаду. Депутат Верховної Ради у керівному органі партії лібералів та демократів — це можливість впливати на ключові рішення, активізувати в діяльності партії вектор щодо підтримки нашої країни.

Друге питання — підтримка нашої декларації. Її назва — «Про подальші кроки на підтримку перемоги України в війні з росією». Декларацію розробили партії «Слуга народу», «Голос», а також «Реформаторська партія Естонії».

Документ закликає негайно зняти обмеження на використання західних озброєнь для ураження законних військових цілей на території росії у зв’язку із посиленням російських атак проти України

та погрози ураження ядерних об’єктів. Також резолюція називає комюніке Саміту миру у Швейцарії (підписа-не представниками 95 країн та міжнародних організацій) основою для справедливого і тривалого миру в Європі та за її межами, кваліфікує депортацію українських дітей у рф як воєнний злочин, пропонує посилити військову та санкційну підтримку України, співпрацю з українською оборонною промисловістю, продовжити політику вивчення законних шляхів перенаправлення заморожених російських активів на потреби України.

У цьому документі детально прописано принципові для України позиції підтримки. Члени ALDE проголосували за декларацію. Хочу подякувати депутатам країн ЄС та колегам з Європарламенту за проукраїнську позицію», — зазначив Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Довідково

Альянс лібералів і демократів за Європу, англ. — Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party, ALDE Party — європейська транснаціональна політична партія, яка об’єднує ліберально-демократичні європейські партії. Штаб-квартира партії розташована в місті Брюссель, Бельгія. ALDE широко представлена в керівних органах Євросоюзу, до неї належать 6 із 27 членів Єврокомісії. До партії належить високий представник ЄС Кая Каллас та президент Європейської ради Шарль Мішель.

В економічній сфері АЛДЄ виступає проти будь-якого обмеження ринкових відносин та встановлення державного контролю над економікою. Головне завдання держави — надати можливості для сталого розвитку через створення робочих місць та сприятливих умов для малого та середнього бізнесу. На транснаціональному рівні АЛДЄ прагне подальшого розвитку спільного ринку та усунення всіх перешкод для ведення бізнесу. Пріоритетом для ЄС вважаються інноваційні технології та цифрова економіка. АЛДЄ виступає за масштабне реформування фінансової системи ЄС (пропорційні національні внески до бюджету ЄС, скорочення субсидій та адміністративних витрат, збільшення фінансування інноваційних проєктів).

До складу АЛДЄ входить 60 європейських політичних партій. Молодіжне крило АЛДЄ — організація «Європейська ліберальна молодь», яка об’єднує ліберальні молодіжні та студентські організації з усієї Європи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.