Комітет підтримав це рішення і спрямував пропозиції до бюджетного Комітету.

Про це розповіла народна депутатка, Голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Тепер бюджетний Комітет разом із Мінфіном працюватимуть над правками до бюджету наступного року й намагатимуться врахувати всі моменти. Водночас я подала ще особисту правку про виділення 10 млрд грн. Це той мінімум, який має бути, щоб програма «єВідновлення» працювала. Переконана, що сьогодні, коли ми говоримо про повернення людей з-за кордону і про ВПО, компенсаційна програма має працювати без збоїв, із чітким розумінням, навіщо це робить держава, та з величезною підтримкою уряду й міжнародних партнерів», — зазначила парламентарій.

Вона наголосила, що програма «єВідновлення» працює прозоро, зрозуміло для західних партнерів.

«Постраждалі отримують цільові кошти без посередників або на придбання будівельних робіт, або на придбання будматеріалів, отримують житловий сертифікат, обирають помешкання, продавець отримує гроші, а людина — житло. Упевнена, що в бюджеті на 2025 рік однозначно можна знайти 10 млрд грн на «єВідновлення», — сказала народна депутатка.

Вона також додала, що, згідно з останніми даними, вже понад 70 тисяч українських сімей отримали компенсації за пошкоджене житло. Видано більш як 10 тисяч житлових сертифікатів, із них 4709 перетворилися на нові домівки.

«Якщо перевести ці цифри у гроші, то це на 16,8 млрд грн сформовано житлових сертифікатів, з яких реалізовано 8,7 млрд грн. Це значна сума. Ми працюватимемо над тим, щоб усі українські сім’ї, які постраждали від російської агресії, мали змогу отримати від держави компенсації як за пошкоджене, так і за знищене житло», — підсумувала політикиня.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.