У цих умовах поки що підвищення соцстандартів у нашій державі залишається складним завданням, яке можна розв’язати завдяки конфіскації заморожених російських активів і передачі їх у наш бюджет.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань бюджету Леся Забуранна.

«Підвищення мінімальної зарплати на 100 грн потребує додаткових 3 млрд грн у держбюджеті. Мені б хотілося, щоб ми мали змогу підвищити соцстандарти, однак поки Україна залежить від зовнішнього фінансування, а всі зароблені державою кошти ідуть на оборону. З іншого боку, ми ведемо активну дискусію у Страсбурзі в Парламентській асамблеї Ради Європи, комунікуємо з колегами у Великій Британії й говоримо про конфіскацію заморожених російських активів, які мають бути спрямовані в український бюджет. Якщо ми знайдемо порозуміння в цьому питанні, то одним із пріоритетів буде підвищення рівня соціального забезпечення українців», — зазначила політикиня.

Вона додала, що над цим питанням працюють і Президент України Володимир Зеленський, і Кабінет Міністрів, і Парламент.

Народна депутатка також наголосила, що тривають перемовини з кредиторами щодо виплати наших боргів.

«Показовим є бюджет 2024 року, де партнери пішли на компроміс і, розуміючи критичну необхідність забезпечення ЗСУ, переглянули певні умови щодо наших зовнішніх зобов’язань. Це дало можливість заощадити 115 млрд грн. Тобто певний компроміс відбувся. Ми працюємо над цим, але питання не є простим, адже ми потребуємо і коштів, і зброї, і політичної підтримки, і продовження санкційного тиску на рф», — наголосила парламентарійка.

На її думку, відлига у відносинах із кредиторами можлива. Мінфін та Кабмін постійно комунікують із МВФ. Водночас програма Ukraine Facility від ЄС пропонує дуже гарні умови для нашої держави з точки зору забезпечення наших можливостей розвитку.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.