Воно в першу чергу залежить від кожного з нас та наших рідних. Ми повинні навчитися зберігати стійкість та душевну рівновагу в найскладніших ситуаціях, а за потреби — звертатися по допомогу до відповідних фахівців.

День психічного здоров’я започатковано в 1992 році, відтоді він став щорічним заходом за підтримки ВООЗ та Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Свято покликане привернути увагу до проблем, пов’язаних з психічним станом людини, обізнаністю про профілактику ментальних розладів, способами турботи про ментальне здоров’я та для підтримки людей з подібними захворюваннями, зменшити кількість захворювань, пов’язаних з психічними розладами: депресивних станів, фобій, розладів особистості, посттравматичного синдрому, алкогольної та наркотичної залежності, порушення свідомості тощо. Окрім того, Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

450 мільйонів мешканців Землі страждають на психічні розлади та інші психічні захворювання, список яких щороку збільшується. За даними ВООЗ, у світі на депресію страждають понад 264 мільйони осіб, біполярні розлади — 45 мільйонів, деменцію — 50 мільйонів, і це тільки офіційно зареєстровані випадки. Депресія стала однією з найпоширеніших у світі причин втрати працездатності.

Статистика в Україні свідчить про те, що понад 1,5 мільйона мешканців нашої країни страждають від психічних захворювань. Понад два мільйони щороку звертаються по допомогу до фахівців з психіатрії, більшість з них госпіталізуються. Нервові розлади різного характеру та різного ступеня важкості є проблемою кожного третього українця. До того ж наша країна посідає перше місце за кількістю психічних розладів в Європі. Це статистика до повномасштабного вторгнення. Близько 10 мільйонів українців можуть зіткнутися з ризиком розвитку психічних розладів, таких як депресія та посттравматичний стресовий розлад, внаслідок війни.

Конституція України гарантує право кожного громадянина на охорону здоров’я, що включає ментальне здоров’я (стаття 49) і забороняє дискримінацію за будь-якою ознакою, включно зі станом здоров’я і зокрема психічного здоров’я. В Україні прийнято низку документів, що регламентують питання ментального здоров’я та підтримки людей з психічними розладами: Закон України «Про психіатричну допомогу» (2000 рік) — головний документ, який регулює надання психіатричної допомоги в Україні; Закон України «Про соціальні послуги» (2003 рік); Національну стратегію з охорони психічного здоров’я на 2021—2030 роки, прийняту Кабінетом Міністрів України для поліпшення системи надання психіатричних послуг. Вона має на меті інтегрувати психіатричні послуги в загальну систему охорони здоров’я, популяризувати профілактику психічних розладів, а також підтримку психосоціального благополуччя. Ці закони та нормативні акти формують основи для охорони психічного здоров’я та надання допомоги особам, які її потребують, забезпечуючи правовий захист та можливості для підтримки.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.