Ця дата пов’язана зі Всесвітнім днем стандартів. Це міжнародне свято було засноване на відкритті лондонського Інституту цивільних технологів конференції всесвітньої організації зі стандартизації.

ISO (International Organization for Standardization) — Міжнародна організація зі стандартизації. Метрологи — фахівці з точності. Саме від них залежить, наскільки якісно працюють банкомати, поліцейські радари, медична техніка, побутові лічильники тощо. Метрологи перевіряють роботу всіх приладів і звіряють їх з вимогами прийнятих стандартів. Кожен прилад, якщо його часто використовують, поступово втрачає точність. І якщо який-небудь медичний апарат вийде з ладу через те, що він не був вчасно налагоджений метрологом, життя пацієнта може опинитися під загрозою.

Працюють такі фахівці в державних установах, НДІ, а також на різних виробничих підприємствах. Активний захист прав споживачів, перешкоджання потраплянню на наш ринок неякісної продукції збільшують суспільну значущість метрології та стандартизації. Розробка і впровадження сучасних стандартів забезпечують інноваційну модель розвитку економіки та соціальної сфери, суттєво полегшують конкуренцію на регіональному, національному та міжнародних ринках.

Діяльність у сфері стандартизації та метрології в Україні регламентується низкою законів та нормативно-правових актів, а саме: Законом України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 5 червня 2014 року, що регулює правовідносини у сфері метрології та забезпечення єдності вимірювання, визначає вимоги до державної метрологічної системи та її взаємодію з іншими системами, зокрема на міжнародному рівні; Законом України «Про стандартизацію» № 1315-VII від 5 червня 2014 ро-ку, що визначає основні принципи стандартизації, функції та повноваження національного органу стандартизації; Законом України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» № 124-VIII від 15 січня 2015 року та наказами й постановами Кабінету Міністрів України, міжнародними угодами і регламентами.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.